Dostupni linkovi

UNMIK ne priznaje lokalne srpske vlasti


Sedište UNMIK-a u Mitrovici, Photo: Ricki Green
Sedište UNMIK-a u Mitrovici, Photo: Ricki Green

UNMIK je još jednom ponovio da ne priznaje rezultate lokalnih izbora Srbije na Kosovu i da sa izabranim predstavnicima neće sarađivati. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da će misija UN nastaviti da sarađuje sa legalnim opštinskim predstavnicima kosovskih Srba.

UNMIK neće sarađivati sa srpskim predstavnicima izabranim na lokalnim izborima Srbije, koji su na ilegalan način održani u srpskim sredinama na Kosovu, izjavio je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.
Ivanko je kazao da je to odlučan stav UNMIK-a koji je nedeljne izbore proglasio nevažećim.
“Mi nećemo sarađivati sa onima koji su izabrani na lokalnim izborima jer su to bili ilegalni i nevažeći izbori. Razgovaraćemo samo sa onim predstavnicima Srba koje je imenovao šef UNMIK-a,” rekao je Ivanko.
Zbog bojkota kosovskih izbora u novembru prošle godine Riker je imenovao lokalnu vlast u srpski većinskim opštinama, Novo Brdo, Štrpce, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Mandat ovim predstavnicima ističe 18. juna. U tom slučaju, prema rečima Ivanka, Riker može ponovo imenovati predstavnike na određeno vreme sve do novih izbora u organizaciji UNMIK-a.
Ivanko je podseto da je administracija UN ponudila Beogradu da UNMIK organizuje izbore u pet opština, ali da je to srpska Vlada odbila.
“Na osnovu naše ponude UNMIK bi organizovao izbore i dobili bismo legitimne srpske predstavnike, ali ministar Samardžić nije odogovrio na tu našu ponudu,” kaže Ivanko.
Ivanko dodaje kako organizacija izbora koji su u startu proglašeni negelanim znači samo uzaludno trošenje novca.
“Srbija je potrošila dosta para za nešto što nije legalno,” ocenio je portparol UNMIK-a.
Šef UNMIK-a Joakim Riker je više puta isticao kako je organizacija lokalnih izbora Srbije na Kosovu u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na osnovu koje samo UNMIK ima mandat da organizuje izbore na Kosovu.
U svakom slučaju, Ivanko je kazao da UNMIK očekuje saradnju sa novom Vladom u Beogradu, bez obzira koja opcija bude vlasti. On je istakao kako su Ujedinjene nacije uvek bile za dobre odnose sa Srbijom. S druge strane, govoreći o mandatu i ulozi UNMIK-a posle 15. juna kada na snagu stupa Ustav Kosova i misija EU počinje svoj mandat, Ivanko je ponovio da se o budućnosti UNMIK-a razgovara u UN, EU i relevantnim državama.
XS
SM
MD
LG