Dostupni linkovi

Vanredna vijest

De Marnak: KFOR odlučan da obezbedi mir


Francuske trupe Kfora u blizini vojnog kampa Belvedere na Kosovu
Komandant KFOR-a, francuski general Gvazije De Marnak izjavio je u utorak da je KFOR odlučan da obezbedi mir i sigurnost na Kosovu.


"Moja misija prema Rezoluciji 1244 je da da obezbedimo mir i sigurnost, zbog toga sam danas ovde, kao što ću biti i u drugim delovima narednih dana."


Tokom posete Kampu KFOR-a na severu Kosova De Marnak je rekao da je značajno da svi budu svesni da kakav god da je razvoj procesa na Kosovu KFOR ostaje opredeljen da obezbedi mir i sigurnost shodno ovlašćenjima iz Rezolucije 1244.

"Moja je ocena da je bezbednosna situacija mirna, proces (srpskih) izbora u nedelju je sa bezbednosnog stanovišta prošao u najboljem redu. KFOR kao i UNMIK nije se suprostavoljao niti podržavao održavanje izbora."


Komandant KFOR-a je izjavio da će KFOR pratiti procese koji su u toku na Kosovu, da će na osnovu njih odlučiti koje će mere preduzeti. On je rekao da nema razloga da KFOR promeni misiju na Kosovu nakon što 15 juna stupi na snagu novi Ustav.

"MI smo opredeljeni za mir i sigurnost i mi ćemo nastaviti u tom pravcu i dok je na snazi Rezolucija 1244 nema potrebe da dođe do promene misije."

Ističući da ne želi da špekuliše šta će se dogoditi posle 15. juna, kada će na Kosovu stupiti na snagu novi Ustav, de Marnak je rekao da će KFOR ostati veran misiji koju ima na celoj teritoriji Kosova.

"Očekujemo neke odluke i naredne korake, ima mnogo diskusija oko budućnosti, mi očekujemo odluke u potrebnom vremenu."

Francuski general je rekao da rezultati lokalnih izbora Srbije na Kosovu neće uticati na bezbednosnu situaciju na Kosovu.

"Svi u srpskoj zajednici su u očekivanju šta će se odlučiti u Beogradu."

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa istragom događaja od 17. marta kada je povređen i jedan broj pripadnika KFOR-a, de Markan je rekao da je istraga posao drugih institucija - UNMIK-a i KFOR nema zakonskih ovlašćenja u vezi sa njom.

"U međuvremenu ćemo videti šta će biti rezultat istrage, ne bih želeo da špekulišem u vezi sa tim."

KFOR će ako bude zahteva od strane UNMIK-a za podršku u uspostavljanju misije EU postupiti po tome, ako ih ne bude mi ćemo biti uvek tu da obezbedimo mir i sigurnost na celoj teritoriji Kosova, rekao je De Marnak.

XS
SM
MD
LG