Dostupni linkovi

Traju pregovori o formiranju Vlade Srbije


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da počinje neformalne pregovore s pojedinim partijama koje se zalažu za stabilnu, ekonomski prosperitetnu vladu koja će voditi zemlju u Evropsku uniju i čuvati integritet i suverenitet, odnosno Kosovo u okviru Srbije.
On je ocijenio da Vlada, čija bi okosnica bile Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije , ne bi vodila zemlju pravim putem i da ne bi donijela stabilnost Srbiji.
Predsednik Tadić je istakao da će učiniti sve da Srbija dobije Vladu za koju su gradjani glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i time potvrdili da treba biti proevropska.
Paralelno, Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i čelnik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica dogovorili su četiri načela rada moguće buduće koalicijske vlade, a taj će sporazum sutra ponuditi i Socijalističkoj partiji Srbije.
"U srijedu će u vladi Srbije biti održan trojni sastanak na kome treba vidjeti jesu li ta četiri načela prihvatljiva i za Socijaliste. Ukoliko jesu, imat ćemo vladu, a ako nisu, radikali će biti u opoziciji", rekao je Nikolić, ne otkrivši o kojim je načelima riječ.
Prema Nikolićevim riječima, dogovor podrazumijeva i formiranje koalicije u Beogradu i u svim drugim lokalnim parlamentima u Srbiji.
XS
SM
MD
LG