Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Srbi i Albanci traže Karlinu odgovornost


Carla Del Ponte

Predstavnici Udruženja nestalih Srba sa Kosova optužili su bivšu hašku tužiteljku Karlu Del Ponte da je sakrila istinu o sudbini nestalih. S druge strane, predstavnici albanskih organizacija za ljudska prava optužili su Del Ponteovu za neistinu. Prošlog meseca, Human Rights Watch je pozvao kosovske institucije da provere istinitost navoda u knjizi Del Ponteove.

Bivša tužiteljka Haškog suda Karla Del Ponte je sakrila istinu o sudbini nestalih Srba sa Kosova, izjavio je predsednik Udruženja nestalih Srba sa Kosova Simo Spasić. Na debati na temu “Sudbina nestalih sa Kosova” održanoj u Čaglavici, Spasić je najavio da će podneti krivičnu tužbu zbog zločina o kojima Del Ponteova piše u svojoj knjizi “Lov, ja i ratni zločinci”.

“Tužićemo NN lica, tužićemo zvaničnike države Albanije, jer to je rađeno u toj državi tužićemo, UNMIK, tužićemo Kfor. Angažovan je sud za ratne zločine u Beogradu i organizovani kriminal jer je to bilo organizovani i veliki broj ljudi bio uključen u sve to.”

Sima Spasić je istakao da se samo sudskim procesom u kome će Karla Del Ponte biti svedok može saznati istina o sudbini nestalih kosovskih Srba.

S druge strane, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu Bedžet Šalja optužio je Karlu Del Ponte za iznošenje laži te da nema nijednog dokaza koji može da potvrdi njene navode.

“Ono što se danas govori, to se govorilo i 2000. godine. Ona je trebalo tada da kaže. Ona je imala šansu, ako je imala dokaze, da to iznese u optužnicama protiv Ljimaja i Haradinaja, on to nije učinila, znači ona je lagala.”

Bivša tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte je u svojoj knjizi navela da su navodno borci OVK odvodili na desetine Srba u Albaniji, gde su ubijani a zatim su im vađeni organi.

Na debati u Medija centru u Čaglavici direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj je kazao da je Fond iako ne poseduje podatke koji potkrepljuju tvrdnje Karle Del Ponte, pozvao Vladu Kosova da pokrene istragu u vezi s tim. Bljakaj je naglasio da nije zadovoljan procesom rasvetljavanja sudbine nestalih lica na Kosovu i da kosovske institucije i UNMIK nisu dovoljno uradile po tom pitanju.

“FHP ima podatak da trenutno ima negde oko 1.980 ili 1.985 nestalih lica, taj broj se svaki dan menja, znači opada. Ipak mi nismo zadovoljni tim procesom, jer jedan broj nestalih lica možda neće se nikada naći.”

Bljakaj je dodao da je Fond za humanitarno pravo do sada saradjivao sa svim Udruženjima nestalih lica sa Kosova, kako sa albanskim, tako i sa srpskim i da je u pripremi knjiga nazvana “Kosovska knjiga žrtava” u kojoj će biti izneti kompletni podaci o svim žrtvama rata na Kosovu.

Inače, Human Rights Watch je 4. aprila poslao pismo premijeru Kosova Hašimu Tačiju, zatraživši da kosovske vlasti u saradnji sa vlastima Albanije provere istinitost sadržaja u knjizi Karle Del Ponte. Predstavnici institucija su na to odgovorili da ne postoji zakonska osnova za pokretanje istrage povodom navoda u knjizi Karle Del Ponte o zločinima Albanaca nad Srbima.
XS
SM
MD
LG