Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šeparović: "Mesić nije predvodio konvoj Libertas"


Organizatorica i voditeljica konvoja "Libertas" novinarka Branka Šeparović danas je u Dubrovniku održala konferenciju za novinare u znak prosvjeda u povodu proglašenja predsjednika Stjepana Mesića počasnim građaninom Dubrovačko-neretvanske županije.
Kazala je kako je Stjepan Mesić naveden kao osoba koja je predvodila konvoj "Libertas", najpoznatiju civilnu akciju u povijesti ratovanja, što je, po njezinim riječima, "velik falsifikat i neistina".
"Stjepan Mesić je samo sudjelovao u prvom od triju konvoja potpore opkoljenu Dubrovniku, što bi kao legalist trebao priznati", kazala je Branka Šeparović i dodala da je ona u tijeku opsade Dubrovnika i hrvatskoga juga potaknula i organizirala pomorski konvoj prema Dubrovniku u kojem je sudjelovalo 180 brodova s 5000 ljudi.
Također je zatražila da se obrazloženje županijske Povelje preinači tako da se Stjepan Mesić imenuje sudionikom te akcije, a ne da ju je predvodio.
Predsjedniku Mesiću jučer je na svečanoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije uručena Povelja počasnog građanina. U obrazloženju se, uz ostalo, navodi kako je "nezaboravna njegova uloga, ali i hrabrost, kad je u Domovinskom ratu predvodio konvoj 'Libertas' u opkoljeni Dubrovnik".
XS
SM
MD
LG