Dostupni linkovi

Pokazano alkarsko blago vraćeno iz Srbije


Prvi put nakon 20 godina primjerke prigodnih zlatnika i srebra, koji su bili deponirani u trezorima Narodne banke Srbije, danas su javnosti pokazali čelnici Viteškog alkarskog društva (VAD) na konferenciji za novinare u sinjskom hotelu Alkar.
Izaslanstvo alkarskog društva prošli je tjedan u polutajnosti otišlo u Beograd kako bi preuzelo svoje blago nakon skoro dva desetljeća pregovaranja sa srpskim, a prije toga s jugoslavenskim vlastima.
Skoro pola tone zlata i srebra bilo je dostavljeno Zavodu za izradu novčanica u Beogradu krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća. Temeljom odluke tadašnje Savezne vlade odobreno je kovanje prigodnog zlatnog i srebrnog novca povodom 270. obljetnice Sinjske alke.
Prema umjetničkom rješenju akademskog kipara Stipe Sikirice, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu izrađena su tri ogledna primjerka zlatnika i tri srebrnjaka. Taj je novac promoviran u Sinju 8. kolovoza 1988. Nakon toga VAD je dostavio Zavodu 82 kg zlata i 1000 kg srebra. Kovanje novca trajalo je do 14. prosinca 1989., kada je zadnja pošiljka poslana u Sinj, a dio zlata i srebra ostao je u Beogradu.
Nakon raspada Jugoslavije i rata prekinute su veze VAD-a i Zavoda za kovanje novca u Beogradu, ali alkari su godinama ustrajno potraživali svoje blago. U suradnji sa Societe Generale Splitskom bankom, koja je obavljala sve pravne i stručno-tehničke poslove, VAD je uspio dogovoriti povrat novca.
Izaslanstvo VAD-a prošli je vikend novac preuzelo u Beogradu, a na graničnom prijelazu Bajakovu izvršena je primopredaja iz blindiranog kombija srpske policije u blindirani kombi Splitske banke.
Na današnjoj konferenciji, na kojoj su bili svi članovi Uprave VAD-a te skupina alkara i alkarskih momaka odjevenih u stare odore te gradonačelnik Sinja Ivan Nasić, predsjednik VAD-a Stipe Jukić istaknuo je kako je suradnja s predstavnicima Narodne banke Srbije bila korektna te da nije bilo nikakvih zapreka u preuzimanju blaga. Jukić je također najavio da će alkarsko društvo u povodu 300. obljetnice Sinjske alke dati kovati novi prigodni zlatni i srebrni novac.
"Ovaj novac namjeravamo upotrijebiti za financiranje gradnje Alkarskih dvora," rekao je na kraju Jukić
XS
SM
MD
LG