Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo za dobre odnose sa Srbijom


Priština

Institucije Kosova su ocenile da je pobeda demokratskog bloka na parlamentarnim izborima u Srbiji korak napred u relaksaciji odnosa u regionu. S druge strane, lideri kosovskih Srba očekuju da proevropske snage nastave politiku protiv nezavisnosti Kosova.

Priština pozdravlja pobedu demokratskih partija na parlamentarnim izborima u Srbiji, uz naznaku da to ne može uticati na Kosovo. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je posle izbora u Srbiji otvorena perspektiva za regionalnu saradnju.

“Za nas je važno da region krene sa razvojem, demokratskim procesima i integracijom. Kosovo je životno zainteresovano za dobrosusedske odnose sa svima pa tako i sa Srbijom,” kaže Sejdiu dodajući da postoji šansa za dobre odnose između suverenih država.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da je narod Srbije izabrao svoje lidere, međutim dešavanja u Srbiji neće uticati na situaciju unutar Kosova.

“Mi smo uvek bili zainteresovani da u Srbiji pobede demokratske proevropske snage i izgleda da su te opcije dobile većinu. Ali to je ipak unutrašnje pitanje Srbije,”
kaže Krasnići.

Vlada Kosova smatra da demokratska vlada u Beogradu može olakšati odnose i omogućiti saradnju između zemalja u regionu. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući kaže kako je pobeda Tadića dobar znak relaksacije odnosa.

“Sa demokratskom i proevropskom vladom biće bolje građanima Srbije, a i takva vlada će biti za saradnju sa regionom pa tako i sa Kosovom,” kaže Kući.

Inače, predstavnici institucija Kosova kritikuju to što se stav demokrata prema Kosovu nije promenio. S druge strane, lideri kosovskih Srba očekuju da proevropske snage nastave borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Oliver Ivanović smatra da će međunarodna zajednica imati partnera u Srbiji.

“To znači da ćemo iza sebe imati zemlju koja će moći da udari šakom u sto, simbolički rečeno, i da kaže to je moja teritorija, to je moj narod i tom narodu se mora posvetiti pažnja i međunarodna zajednica će u Srbiji imati partnera a ne zemlju prema kojoj ima određene rezerve ili nepoverenje.”

Prema oceni Rade Trajković, potpredsednice Srpskog nacionalnog veća, Srbi su se opredelili za proevropske snage i prepoznali manipulaciju.
“Sa jedne strane građani Srbije su pokazali da znaju odgovorno da uzvrate na svaku konkrtetnu podršku koja dolazi od EU i ja očekujem da će EU nastaviti sa nečim što podrazumeva konkretne aktivnosti usmerene prema Srbiji. A sa druge strane građani Srbije nisu uzvratili ili nisu dozvolili da budu prevareni političkim manipulacijama pitanjem Kosova koje su nudili pre svega DSS i SRS.”

Trajkovićeva očekuje da proevropska vlada redefiniše politiku prema Kosovu, tako što će imati podršku država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i mora biti svesna kolika je snaga država koje su to već uradile.

U svakom slučaju, na Kosovu je najveću pažnju privuklo održavanje lokalnih izbora u srpskim sredinama, što je ocenjeno kao pretnja suverenitetu i jačanje paralelnih institucija. Misija UN je saopštila da su lokalni izbore Srbije na Kosovu nelegalni i nevažeći jer su u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN, na osnovu koje samo UNMIK na Kosovu ima pravo da organizuje lokalne izbore. Šef UNMIK-a Joakim Riker je kazao da rezultati nelegalnih izbora neće biti priznati.
XS
SM
MD
LG