Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U interesu Kosova demokratska Srbija


Priština

U prvim reakcijama, na Kosovu je pozdravljeno opredeljenje građana Srbije za demokratski blok, ali i upozoreno da su rezultati lokalnih izbora neprihvatljivi. Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri je za RSE ocenio da je u interesu i Kosova i regiona pobeda demokrata u Srbiji.

Institucije Kosova izbore u Srbiji vide kao izjašnjavanje građana susedne države, dok se pobeda demokratskih snaga ocenjuje kao korak napred u evropskoj perspektivi čitavog regiona.


Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri izjavio je za RSE da je dobro što su pobedile demokrate u Srbiji iako se njihov stav prema Kosovu nije promenio.


“Preliminarne rezulate vidimo kao rezultate susedne države. Demoratske snage u svojoj retorici o Kosovu se nisu razlikovale od Nikolića i to pokazuje da u toj državi još uvek vlada stara logika. Ipak u interesu Kosova i regiona je da u Srbiji bude demokratije, jer je to za dobrobit kako građana te države tako i za evropsku perspektivu ovog dela jugoistočne Evrope,”
kaže Bećiri.


Poznavaoci prilika ocenjuju da su građani Srbije izabrali evropsku viziju Tadićeve partije. Politički analitičar Ramuš Tahiri za Radio Slobodna Evropa kaže:


“Jako interesantno i očekivano. Konkretno biće teški razgovori za formiranje Vlade ali će uticaj u tom formiranju imati manje partije kao što su LDP i SPS i to znači da će demokratska orijentacija Srbije sve više naginjati da nekoliko partija formira Vladu, ali s tim da se poštuje i odnos snaga ali i različitost.”


S druge strane, na Kosovu najveću pažnu privlači održavanje lokalnih izbora u srpskim sredinama, što je ocenjeno kao pretnja suverenitetu i jačanje paralelnih institucija. Portparol kosovskog predsednika je upozorio ti izbori nemaju nikakvu pravnu ni političku vrednost.


Kosovo je suverena država i ne može biti ničija izborna jedinica. Izbori koji su održani na Kosovu su nelegitimni i nevažeći,” rekao je Bećiri.

U međuvremenu misija UN je saopštila da su lokalni izbore Srbije na Kosovu nelegalni i nevažeći jer su u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN, na osnovu koje samo UNMIK na Kosovu ima pravo da organizuje lokalne izbore. Šef UNMIK-a Joakim Riker je kazao da rezultati nelegalnih izbora neće biti priznati. Portparol UNMIK-a Rasel Giki:


“Ilegalni izbori ne mogu imati legalne posledice. UNMIK će nastaviti da sarađuje samo sa legalnim opštinskim vlastima ne čitavoj teritoriji Kosova i sa legitimnim predstavnicima tih opština,”
preneo je Rikerove reči portparol UNMIK-a Rasel Giki.


Riker je izrazio žaljenje "jer je Srbija izabrala da ignoriše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i delovala bez dozvole UN".

I za Vladu Kosova srpski lokalni izbori su nelegalni. Zamenik premijera Hajredin Kući je ocenio da je to bio još jedan način manipulacije srpskom zajednicom na Kosovu.


“Loklani izbori su bili farsa i nijedna institucija na osnovu rezultata tih izbora neće biti formirana. To je bio šou program i namera Beograda da iskoristi srpsku manjinu u političke svrhe,”
izjavio je Kući.


U svakom slučaju, očekuje se da pobeda demokrata u Srbiji utiče na odnose Beograda i Prištine. Tahiri smatra da će se sa Tadićem problemi u odnosima Kosova i Srbije rešavati na osnovu evropskih standarda.


To će za Kosovo značiti da će u razgovorima o svim pitanjima oko Kosova ići po evropskim standardima i na tome će dobiti i Srbija i Kosovo”.

XS
SM
MD
LG