Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorena birališta u Srbiji


glasačka kutija

U Srbiji je jutros u sedam sati počelo glasanje za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. Pravo glasa ima 6.749.688 birača. Do 17 časova na izborima u Srbiji glasalo je 42,7 odsto upisanih birača. Glasanje na Kosovu za sada protiče bez incidenata.

Do 17 časova na izborima u Srbiji glasalo je 42,7 odsto upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), prenosi Beta.

Izvršni direktor CESID-a Zoran Lučić rekao je da je u Vojvodini glasalo 42,1 odsto, u Beogradu 42,4 odsto, centralnoj Srbiji 43,2 odsto, a na Kosovu i Metohiji 41,7 odsto birača.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je da se na biračkim mestima u Srbiji nisu dogodili ozbiljniji problemi, ali da su zabeležene manje nepravilnosti koje ne dovode u pitanje regularnost dosadašnjeg izbornog postupka.

Građani Srbije mogu da glasaju na 8.682 biračkih mesta koja moraju da budu neprekidno otvorena do zatvaranja u 20 sati. Biračima koji se nađu na biračkom mestu u trenutku zatvaranja mora da bude omogućeno da glasaju, javlja Beta.

Birači treba da izaberu 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, 120 poslanika Skupštine Vojvodine i odbornike u 24 skupštine gradova i 150 skupština opština.

Konačni rezultati izbora moraju da budu objavljeni do 15. maja u 20 sati kada počinje da teče rok za konstituisanje republičkog, pokrajinskog i lokalnih parlamenata. Skupština Srbije konstituisana je potvrđivanjem najmanje dve trećine mandata i to do polovine juna, a u naredna tri meseca treba da izabere novu republičku vladu. Izborne liste možete pogledati ovde.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) će pratiti odziv i rezultate izbora na reprezentativnom uzorku u Srbiji, postupak glasanja i eventualne prekršaje. Predstavnici CeSID-a će svoje procene izlaznosti, rezultata i ocenu regularnosti davati na konferencijama za novinare u Medija centru. CeSID će oko 22.30 saopštiti preliminarne rezultate izbora, prenosi Beta.

Sva biračka mesta na Kosovu otvorena na vreme

Sva biračka mesta za srpske lokalne i parlamentarne izbore na Kosovu otvorena su jutros na vreme i do sada nisu zabeležene nikakve nepravilnosti, potvrdio je u izjavi za naš program koordinator radnog tela republičke izborne komisije(RIK) za Kosovo Milinko Bajčeta:


“Obavili smo pripremne radnje sa radnim telima, sa organima za sprovođenje izbora i jutros u 7 sati su otvorena sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji. U Kosovskoj Mitrovici su takođe sva biračka mesta otvorena tačno na vreme i za sada nemamo informaciju da bilo gde ima bilo kakvih problema na celoj teritoriji Kosova. Pratićemo kako se odvijaju izbori, kako se odvija glasanje i eventualno intervenisati ako bude potrebno.”

Bajčeta je dodao da u Kosovskoj Mitrovici ima 21 biračko mesto na kojima je upisano 19.763 birača. Takođe, ima i jedno posebno biračko mesto za raseljena lica sa 1.887 birača. Prema njegovim rečima, u biračke spiskove u kosovskomitrovačkom okrugu upisani su i Albanci.


“Još nam je rano da se izjašnjavamo za izlaznost , ne možemo da znamo ko je glasao po nacionalnosti ali u kosovskomitrovačkom okrugu, normalno, ima nekoliko hiljada Albanaca upisano u birački spisak. Oni su građani Kosovske Mitrovice imaju pravo da učestvuju na izborima i normalno je da budu na biračkim spiskovima.”

Na Kosovu će moći da glasa 115.712 birača, na 275 biračkih mesta, kao i na još 16 biračkih mesta širom Srbije na kojima će glasati interno raseljena lica. Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu ima ukupno 201.751 birač, u šta su uključeni i birači koji će svoje pravo glasa moći da osvare na posebnim biračkim mestima.

U Kosovskoj Mitrovici je otvoren Medija centar, odakle će novinari i javnost u 12 i 18 sati dobiti podatke o toku glasanja na Kosovu. Predstavnici Kosovske policijske službe ( KPS )sopštili su da će, ako bude potrebno, reagovati da bi obezbedili sigurno okruženje za sve na Kosovu, i istakli da nemaju posebnih aktivnosti zbog sprovođenja srpskih izbora. Glasanje na Kosovu za sada protiče bez incidenata.


XS
SM
MD
LG