Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest protiv srpskih izbora na Kosovu


Protesti Pokreta Samopredelenje u Prištini, 9. maj 2008

Nekoliko stotina pripadnika pokreta «Samoopredelenje» i građana Kosova protestovalo je u Prištini protiv održavanja srpskih izbora i na teritoriji Kosova bacajući smeće ispred ulaza u UNMIK i Vladu Kosova.

UNMIK sada služi za kontejner smeća, poručio je lider Pokreta “Samoopredelenje” Albin Kurti nakon što su aktivisti Pokreta bacili smeće ispred glavnog ulaza u UNMIK.

Pored parola protiv izbora, učesnici protesta su nosili i isticali parole protiv UNMIK-a i institucija Kosova, koje prema njima nisu onemogućile održavanje izbora Srbije na teritoriji Kosova.

Lider «Samoopredelenja» Albin Kurti je rekao da UNMIK i Vlada Kosova činjenicom da ne predupređuju održavanje srpskih izbora na Kosovu dozvoljavaju dovođenje u pitanje integriteta Kosova.

«Strukture Srbije na Kosovu devet godina kontrolisale su jednu četvrtinu teritorije Kosova. Sada se te strukture ozvaničavaju putem izbora od 11. maja u okviru Republike Kosovo. Posle 11. maja na Kosovu će biti 23 paralelna predsednika opštine,» rekao je Kurti.

Kurti je rekao da protest nije uperen protiv međunarodne zajednice, već da zahtevaju da međunarodna zajednica ne vlada Kosovom, samo da ima ulogu savetnika. Šef UNMIK-a, Joahim Riker izjavio je u petak da je održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu neprihvatljivo, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da je njihov cilj stvaranje paralelnih nelegalnih i nelegitimnih struktura Srbije na Kosovu.
XS
SM
MD
LG