Dostupni linkovi

Draga đeco, srećan vam praznik Evrope


zastave zemalja EU
zastave zemalja EU

Nizom manifestacija u Podgorici obilježan je Dan Evrope, a kao i prethodnih godina centralna manifestacija održana je na Trgu Republike, gdje su se djeci podgoričkih škola obratili državni zvaničnici i predstavnici Evropske unije.

Nakon prigodne retorike i poruka najmlađima provjerili smo koliko oni koji bi trebalo da žive i rade u Evropskoj uniji suštinski znaju što današnji datum predstavlja za Evropu i Crnu Goru.

"Gospođa Evropa u Crnoj Gori", kako je šef delegacije Evropske komisije Leopold Mauer nazvao potpredsjednika Vlade Gordanu Đurović, poručila je sa podgoričkog Trga Republike povodom 9. maja, Dana Evrope:
"Crna Gora se opredijelila da ide prema Evropskoj uniji strateški i institucionalno, mada je Crna Gora geografski, istorijski i ekonomski stara evropska država. Voljela bih danas da se zaista sa ovim simboličnim balonima pošalje jedna pozitivna i dobra poruka procesu evropskih integracija, snaženju evropske ideje u Crnoj Gori u našem regionu."
Po onome što se svakodnevno može čuti od crnogorskih zvaničnika, predstavnika vlasti i opozicije, stručnjaka i medija, kao i deklarativnih zalaganja, reklo bi se da je evropska ideja zaista snažna u Crnoj Gori, a da li je i suštinski tako pokušali smo da saznamo od okupljanih đaka na trgu Repbulike. Gotovo svi, osim balerina i učesnika zabavnog programa, opremljeni u majice i kape, zastavice i balone sa simbolima Evropske unije o Danu Evrope rekli su sljedeće:
"Ne znam što da kažem."
RSE: Što se desilo na današnji dan?
"Ne dajem komentar. Mi smo instruktori, pitajte manju đecu."
"To nešto ima veze sa Robertom Šumanom, učili smo iz geografije."
"Od Drugog svjetskog rata kada su se vodili, valjda, kada smo pobijedili naciste, pa se valjda to proslavlja."
"To je o fašistima, a oni su bili velike zloće."
"Pobijedili su Crnogorci."
RSE: Samo Crnogorci?
"Svi koji su u Evropi."
Nakon intoniranja himne Crne Gore i Ode Radosti Šef delegacije Evropske komisije ambasador Leopold Mauer o progresu Crne Gore na putu ka EU rekao je sljedeće:
"Na putu evropskih integracija Crna Gora je napravila zadivljujući napredak."
A Nil Boland iz Evropske agencije za rekonstrukciju podsjetio je na pomoć koju je Evropa do sada uložila u progres Crne Gore:
"Od kada smo počeli ovdje da radimo u januaru 2001. godine oko 130 miliona eura evropskih sredstava su dodijeljena kako bi se omogućilo jačanje institucionalnih kapaciteta u Crnoj Gori."
Ambasador Mauer se okupljenoj djeci na samom kraju obratio na, kako je rekao, skromnom crnogorskom jeziku:
"Draga đeco, srećan vam praznik Evrope 9. maj. Danas vi učestvujete u proslavi Dana Evrope, baš kao druga đeca širom Evrope. Želim vam prijatan dan i mnogo zabave."
A mi smo ponovo pokušali provjeriti da li je nešto od nekoliko upriličenih govora domaćih i evropskih zvaničnika djeci pomoglo da saznaju nešto više o Danu Evrope:
"Ulazimo u Evropu."
RSE: Misliš?
"Mislim sto posto."
XS
SM
MD
LG