Dostupni linkovi

Nakon odluke CIK-a: Špirić traži smjene


Nikola Špirić
Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić zatražio je smjenu ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, zamjenika ministra odbrane Igora Crnadka i zamjenika ministra civilnih poslova Senada Šepića. Prenosimo reakcije na Špirićev zahtjev.

U strankama čiji su oni članovi smatraju da je trebalo sačekati odluku Suda BiH kojem su upućene žalbe nakon odluke Centralne izborne komisije da su trojica članova državne vlade povrijedili odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

O eventualnim novim kandidatima za Vijeće ministara političke partije ne razmišljaju ocjenjujući inicijativu predsjedavajućeg Nikole Špirića kao ishitrenu. Proceduralno gledano i uvažavajući zakonska rješenja, predsjedavajući ima pravo da pokrene takvu inicijativu, kaže Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije. On dodaje da bi, budući da zakon izričito ne navodi uslove pod kojima se pokreće inicijativa za razrješenje sa dužnosti, bilo bolje da je sačekan ishod žalbenog postupka koji su Upravnom odjelu Suda BiH uputili članovi Vijeća ministara kojima je izrečena sankcija:

„Mislim da bi se nakon rješavanja tog žalbenog postupka u relativno smirenijoj atmosferi moglo to pitanje rješavati na Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine. Mislim da će rasprava povodom ove inicijative na Predstavničkom domu, koji konačnu odluku daje o inicijativi, biti u dobroj mjeri određena činjenicom da još nije završen žalbeni postupak.“

U Partiji demokratskog progresa (PDP) smatraju da su Igor Crnadak, koji je njihov član, ali i Senad Šepić iz Stranke demokratske akcije (SDA), kolateralna šteta. U pozadini Špirićeve odluke krije se politička bitka oko ministra Svena Alkalaja, tvrde oni.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, kaže da i ne razmišlja o novom kandidatu, ukoliko Crnadak bude razriješen dužnosti, te da je državni Parlament koji treba da razmatra Špirićevu inicijativu sada u vrlo specifičnoj situaciji:

„Mislim da će ovo biti vrlo politički izazovno, budući da je jedan broj partija iz skupštinske većine jasno rekao da neće glasati, dakle skupštinska većina. Tu prije svega mislim na SDA i Stranku za BiH koje imaju veliki broj poslanika. Dakle, očito da skupštinska većina neće izglasati smjenu. To znači da se smjena može desiti glasovima opozicije. A onda se postavlja pitanje ako opozicija smijeni, šta će uraditi ostali članovi skupštinske većine - i vjerovatno to može vrlo ozbiljno dovesti u pitanje i cijelu strukturu.“

Predsjedavajući Nikola Špirić saopštio je da je pokrenuo inicijativu za razrješenje tri člana Vijeća ministara nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) da su oni povrijedili odredbe Zakona o sukobu interesa. Špirić je objasnio da odluke Suda BiH ne odgađaju izvršenje konačne odluke CIK-a:

„Nema potrebe zapravo. Rekao sam da niko ne može biti izvan i iznad zakona i da moramo poštovati te principe, a to su principi zemalja razvijene demokratije. I zapravo mislim da BiH ne treba ta politika nadmudrivanja, jer ukoliko svi koji smo u vlasti, na nekoj funkciji budemo zakone tumačili kako nama odgovara, to zapravo nije dobro za BiH i govori da nismo još uvijek u stanju da gradimo pravnu državu.“

Beriz Belkić, iz Stranke za BiH, smatra da je trojici sankcionisanih članova Vijeća ministara trebalo dozvoliti da iscrpe sva dozvoljena pravna sredstva:

„Nije moje, niti strankino da provjerava primjenu zakona od strane CIK-a. To je njihova odgovornost i odgovornost prema Parlamentu, prema onom tijelu koje ih je postavilo, odgovornost prema zakonu. Dakle, mi, ja sam bio jasan, se zalažemo za to da se svakom čovjeku, pa i Svenu Alkalaju naravno, omogući da iscrpi sva pravna sredstva i tek po konačnoj odluci da se postupi po toj konačnoj odluci.“

Zakonom je predviđeno da CIK za svakog kandidata izdaje potvrdu da se ne nalazi u sukobu interesa. Prije godinu dana ove potvrde dobili su i Alkalaj, Šepić i Crnadak, uz napomenu da je za njih otvoren proces zbog osnova sumnje da postoje elementi sukoba interesa. Halid Genjac:

„Mislim da je ključna greška nastala u tajmingu koji je odredio CIK. Mislim da je Centralna izborna komisija trebala, ako je ustanovila da postoji osnova za sukob interesa, za ova tri kandidata zatražiti dodatno vrijeme, ne izdati potvrdu nego završiti proces.“

Maksida Bajramović, portparol CIK-a, navodi da je tokom ponovne provjere sastava Vijeća ministara ustanovljeno da postoje elementi kršenja Zakona o sukobu interesa, te da je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić obavješten da je pokrenut postupak. Ipak, potvrde su i tada izdate za sva tri, danas upitna člana Vijeća ministara:

„Mi ne možemo prije nego što postoji sankcija zabraniti ili ne izdati uvjerenje za obavljanje dužnosti u Vijeću ministara. Znači, u vrijeme izdavanja potvrde nije bilo smetnji, nije postojala sankcija, pokrenut je bio postupak, nedavno je okončan, izrečena je sankcija. Tek sad kad bi se ponovo pojavili na provjeri mi ne bismo izdali uvjerenje.“

Centralna izborna komisija, 24. aprila donijela je odluku prema kojoj su ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju, zamjeniku ministra odbrane Igoru Crnadaku i zamjeniku ministra civilnih poslova Senadu Šepiću izrečene sankcije četvorogodišnje nepodobnosti za kandidovanje na bilo koju posredno ili neposredno biranu funkciju, jer su povrijedili odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

XS
SM
MD
LG