Dostupni linkovi

Počeo prijem zahtjeva za izdavanje novih dokumenata


Počeo je prijem zahtjeva za izdavanje novih crnogorskih identifikacionih dokumenata. Stare lične karte će važiti još najduže tri godine, a stari pasoši do kraja naredne godine. Iako je iz Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno rečeno da će procedura izdavanja biti jednostavnija nego ranije, na šalterima su već prvog dana stvorene velike gužve.

"Hoću da izvadim svoja dokumenta iz svoje države. To je prvo i osnovno. Drugo, čekao sam dvije godine. Nijesam htio da produžim postojeća, nego da dobijem dokumenta svoje države," kaže nam jedan Podgoričanin.

RSE: Da li ste vidjeli kako izgleda novi pasoš?

"Vidio sam u medijima, u sredstvima informisanja. Zadovoljan sam. Podsjeća me na onaj pasoš koji je nekad cijenjen bio, a ovaj će biti još više. Ako bismo čekali sjutra – preksjutra... Ako smo nekada čekali za pet, šest mjeseci, onda bismo pravili još veće gužve. Biće gužva u početku, ali će se to rasteretiti, samo da je bolja organizacija ovdje, jer su nas sabili na ovom malom prostoru, a visoka je temperatura tako da ćemo, bojim se... Dobro bi prošao neko ovdje da prodaje kisjelu vodu."

Durgi Podgoričanin kaže: "Dokumenta su istekla i sa tim razlogom sam došao ovdje, jer ne mogu ništa da završim bez lične karte, a ujedno i putnu ispravu bez koje ne možemo preko granice."

"Da već jednom imam crnogorski grb," kaže nam još jedan građanin.

Narednog pitamo: Da li ste ga dugo čekali?

"Jesam brate, koliko smo samostalni."

Da li je crnogorski pasoš, sa crnogorskim grbom glavni razlog za ovu gužvu, pitamo.

"Nema gužve, nije to nikakva gužva, to je normalno sve," odgovara još jedan Podgoričanin.

RSE: Što Vi kažete?

Podgoričanin: "Sve je super, sve polako."

RSE: Kada dobijete crnogorski pasoš što ćete s njim?

Podgoričanin: "Da ga izljubim, brate."

RSE: A onda?

Podgoričanin: "Onda da prošetam malo po inostranstvu."

Slično navode i drugi naši sagovornici:

"Ne želim da dođem u zadnji minut i ja sa tri godine neću bit o’đe, pa zato. Da ovo završim i d
a idem u inostranstvo."

"Lakši je put u inostranstvo. Mnoge olakšice, između ostalog, prepoznavanje na granicama. Nije se znalo da li ste s ovim plavim pasošem iz Bosne ili Srbije ili Hrvatske ili Crne Gore, znači, mnogo pogodnosti nadam se da nas očekuje."
"Biće još gužve, ali danas svi su ostali kod kuće da ne bi došli prvi dan, nijesu znali da će biti gužve.
"
XS
SM
MD
LG