Dostupni linkovi

Kosovo: lideri srpskih stranka pozivaju na glasanje


Sa jednog od martovskih protesta Srba u Mitrovici nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.
Sa jednog od martovskih protesta Srba u Mitrovici nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Predstavnici kosovskih odbora vodećih stranaka u Srbiji izjavili su da bez ikakvih poteškoća obavljaju pripreme za parlamentarne i lokalne izbore 11. maja koji će biti organizovani i na Kosovu.

Poverenik Demokratske Stranke (DS) za Kosovsku Mitrovicu i kandidat za narodnog poslanika Dragiša Đoković ocenio je u izjavi za radio Slobodna Evropa da se pripreme za predstojeće izbore sprovode na uobičajen i demokratski način.

“Okruženje na Kosovu i Metohiji je takvo kakvo jeste i mi se zaista trudimo, s obzirom na okolnosti, da sve organizujemo na najbolji mogući način i da damo neki, da tako kažem, mali doprinos razvoju demokratije na ovim prostorima i uspostavljanju i jačanju države Srbije, koje je nestalo i prestalo potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 1999. godine i potpisivanjem Rezolucije 12 44 kada je neko naš suverenitet predao nekom drugom. Mi želimo da bar deo toga povratimo,” rekao je Đoković.

Predsednik opštinskog odbora Demokratske Stranke Srbije(DSS) za Kosovsku Mitrovicu i kandidat za narodnog poslanika Zoran Savić izjavio je za naš program da pripreme za predstojeće srpske parlamentarne i lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici teku na uobičajen način i bez teškoća.

“Što se tiče koalicije DSS-NS pripreme u Kosovskoj Mitrovici protiču uobičajeno, po planu, nema nikakvih iznenađenja i apsolutno nikakvih problema. Mi smo mišljenja da, što se tiče parlamentarnih izbora, bez nas nova Vlada Srbije neće moći da se formira. Što se lokalnih izbora tiče, tu smo najjači i nadamo se jednom odličnom rezultatu,”
rekao je Savić.

Predsednik pokrajinskog odbora Srpske Radikalne Stranke (SRS) Ljubomir Kragović izjavio je za naš program da ova stranka očekuje od građana Kosova da ukažu poverenje kandidatima SRS kako bi se stvorili uslovi za formiranje lokalnih samouprava u svim sredinama na Kosovu gde žive Srbi.

“To bi ujedno bila poruka svim raseljenim Srbima, da će tada biti mnogo više uslova da se vrate na svoja ognjišta i time ostvare san koji svi imaju, a to je povratak na Kosovo I Metohiju. Što se republičkih izbora tiče, tu očekujem ubedljivu pobedu SRS i formiranje Vlade Republike Srbije na čelu sa gospodinom Tomislavom Nikolićem,”
kazao je on.

I Kragović je dodao da pripreme za lokalne izbore na Kosovu teku uobičajeno, po planu i bez problema. Savetnik u radnom telu Republičke izborne komisije (RIK) za Kosovo Ljubiša Maravić potvrdio je za naš program da je izborni materijal koji su kosovski carinici zaplenili prošle nedelje vraćen i da će njegova distribucija po opštinama biti redovno nastavljena. RIK je utvrdila broj glasačkih listića za 26 opština na Kosovu na kojima će 11. maja biti održani lokalni izbori. RIK je utvrdila broj listića za svaku opštinu pojedinačno i da će rezervni broj glasačkih listića iznositi 0,3 odsto od utvrđenog broja glasačkih listića. Listići se neće štampati za opštine Glogovac, Kačanik i Štimlje, zato što u tim opštinama, u kojima ima birača, nije podneta nijedna izborna lista.
XS
SM
MD
LG