Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kakve su šanse žalbe na oslobađanje Haradinaja?


Ramuš Haradinaj

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je žalbe na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju i presude u procesu protiv Idriza Balaja i Lahi Brahimaja. Koliko žalbe imaju izgleda na uspeh i da li Tužilaštvo ovim smiruje javnost u Srbiji?

Portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran u izjavi za naš program objašnjava da je Tužilaštvo podnelo najavu žalbe na presude u procesu protiv nekadašnjeg komandanta OVK i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahi Brahimaja i precizira da je reč o kraćem dokumentu u kome se iznose osnovni navodi žalbe, te da će u roku od 75 dana uslediti duži žalbeni postupak u kome se navode svi pravni argumenti. Kavran dodaje da se žalba zasniva na tri osnova:


“Zbog problema sa svedocima Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da izvede sve dokaze. Zbog toga u prvom žalbenom osnovu Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude protiv Haradinaja, Balaja i Brahimaja, a u vezi sa njihovom odgovornošću za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i za zločine počinjene u štabu OVK i zatvoru u Jablanici. Tužilaštvo traži ponovno suđenje kako bi se saslušali i ostali svedoci. Drugi i treći žalbeni osnov se odnose na konkretne zločine za koje Tužilaštvo smatra odgovornim Idriza Balaja, za ubistvo majke i dve sestre i za silovanje i okrutno postupanje prema druge dve žrtve.”

Direktor kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izražava zadovoljstvo odlukom Tužilaštva i podvlači da veruje da je žalba usledila iz stručnih, a ne dnevnopolitičkih razloga:

“Ne mogu da pričam da li je bilo nekih političkih uticaja i činjenice da se javnost u Srbiji podigla na noge. Moje mišljenje je da se Tužilaštvo rukovodilo čisto strukom. Mislim da tužilac Bramerc i inače u Tužilaštvu su verovali da je Ramuš Haradinaj zaista odgovoran za ono što mu se stavlja na teret, a da li će žalba uroditi plodom ili ne, to je drugo pitanje. Žalbe nisu do sada u ovakvim situacijama pred Tribunalom dovodile do nekih spektakularnih obrta.”

Diplomatski pritisci Srbije kada je reč o oslobađajućoj presudi Haradinaju urodili su plodom, ističe ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i naglašava da odluka da nekadašnji premijer Kosova bude oslobođen nije u skladu sa međunarodnim pravom, te da nije doprinela utvrđivanju kredibiliteta Haškog suda:

“Ukoliko bi oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju prošla tek tako i bez ikakve žalbe i bez ikakvog pokušaja da se zaista potvrdi međunarodno pravo, mi bi se nalazili u jednoj izuzetno teškoj situaciji po regionalnu saradnju i po nastavak politike koja podrazumeva regionalno i međunacionalno pomirenje koje jasno ide preko utvrđivanja individulane krivice za ratne zločine počinjene na ovim prostorima, bilo koje nacionalnosti da su počinioci tih zločina.”


S druge strane, direktorka Fonda za Humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da će ova žalba jedino umiriti javnost u Srbiji koja je burno reagovala na oslobađanje Haradinaja, ali da neće izmeniti presudu, jer niko ne može uticati da svedoci koji opravdano strahuju pristanu da se pojave pred sudom:

“Ne mislim da će ta žalba doprineti da sudije budu uverene da se zbilja žalbom nude novi dokazi ili da se nude činjenice i razjašnjenja koja pokazuju koliko sudije nisu uzimale u obzir kada su donosile odluku o presudi. Jednostavno, stvar je u pravnom smislu završena. Tužilaštvo je imalo dovoljno vremena da se tokom postupka i pre toga u pripremi, da se organizuje u vezi sa prikupljanjem dokaza i u vezi sa merama zaštite kada su u pitanju svedoci baš u tom predmetu. Sve je to propušteno i više se ne može vratiti.”

Presuda kojom je Ramuš Haradinaj oslobođen treba da posluži kao primer šta se događa kada ni Međunarodni krivični tribunal ne uspeva da obezbedi zaštitne mere za svedoke i kada na području gde su vođeni oružani sukobi nije stvorena klima koja ide u prilog samim svedocima.


“Jednostavno na Kosovu nisu ispunjeni uslovi, pokazuje se da ni u Srbiji nema tih uslova, da ih nema uglavnom ni u državama bivše Jugoslavije i da je to nešto što još uvek nije postignuto i što se pokazuje u nekim područjima da vremenom dobija ponovo dramatične razmere.”


Žalba je uobičajen postupak Tužilaštva

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i kosovska javnost ne treba da su zabrinuti zbog činjenice da je Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo žalbu na oslobađajuću presudu sudskog veća kojim je predsedavao sudija Alfons Ori, kaže profesor Međunarodnog krivičnog prava na Univerzitetu u Prištini, Ismet Salihu:

“Osnovni je princip da tužilac u najvećem broju slučajeva napada presudu prvostepenog suda. Tužilaštvo je podnelo žalbu i ja mislim da je to urađeno samo da se ispoštuje princip dvostepenosti u sudskom postupku.”

Profesor Salihu izražava uverenje da neće biti ni najmanjih dokaza koji mogu da utiču da drugostepena presuda buda drugačija od prvostepene:

“U principu, kao što se moglo videti, Tužilaštvo Haškog tribunala je uvek podnosilo žalbu na prvostepenu presudu. Tokom suđenja sud, uprkos mnogobrojnim iznetim dokazima, nije našao verodostojne dokaze koji terete Haradinaja za krivična dela koja su mu stavljena na teret.”


I odbrana Ramuša Haradinaja nije zabrinuta zbog toga što će Tužilaštvo Haškog tribunala podneti žalbu na oslobađajuću presudu i smatra da je podnošenje žalbe redovan i normalan postupak. Rukovodilac ekipe odbrane Ramusha Haradinaja, Majkl O Rejli je rekao da je pitanje podnošenja žalbe od strane Tužilaštva Haškog tribunala na oslobađajuću presudu Haradinaju normalno ponašanje i postupak:

“Na svaku oslobađajuću presudu Tribunala Tužilaštvo po automatizmu podnosi žalbu.”


On je rekao da odbrana još uvek nije dobila žalbu i da će nakon njenog dobijanja odlučiti kako će reagovati. Sudsko veće kojim je predsedavao sudija Alfons Ori je početkom prošlog meseca proglasila nevinim po svim tačkama optužbe Ramuša Haradinaja i Idriza Balaja, dok je trećeoptuženi Lah Brahimaj proglašen krivim za nehumano postupanje prema zatvorenicima i osuđen na šest godina zatvora.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG