Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istražitelji UN-a razgovarali sa srpskim liderima


Neredi u Mitrovici 17. marta 2008.

Tim istražitelja UN-a u petak je od srpskih lidera na Kosovu pokušao saznati više o situaciji koja je dovela do nasilja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta. Rečeno im je da je UNMIK projektovao nasilje, te da je sve bilo zamišljeno da se Srbi zaplaše i isprovociraju.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić opisao je danas timu istražitelja UN-a stanje koje je dovelo do nasilja u Kosovskoj Mitrovici 17. marta, kada je ubijen jedan ukrajinski pripadnik UNMIK policije, a povređeno oko 70 pripadnika međunarodnih snaga i isto toliko Srba.

“Nama je stalo da se utvrdi cela istina, jer mi nemamo šta da krijemo. Čini mi se da je UNMIK iz Prištine želeo nasilje, počev od ulaska sudija na svoja radna mesta pa sve do 17. marta, do samog nasilja i svega onoga što se dešavalo. A to jeste jedno projektovano nasilje od strane UNMIK-a i mislim da je celo to nasilje moglo da se spreči,”
kazao je on.

Jakšić je dodao da su se istražitelji interesovali šta je prethodilo nasilju u Kosovskoj Mitrovici, dodajući da je ocenio da je UNMIK pod pritiskom Vlade Kosova i da nije i ne želi pregovore sa kosovskim Srbima. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice Nebojša Jović preneo je UN istražiteljima da Srbi ne žele nikoga da aboliraju krivice, ali je naglasio da se prvo mora sprovesti istraga da se ustanovi krivica, pa se onda napisati eventualna kazna:

“Ima mnogo pitanja bez odgovora i pitanja koja su istovremeno i odgovor – zašto 17.marta, zašto u pola šest hapšenje, zašto sat vremena čekanja za sudije. Naročito me je interesovalo zašto nisu uhapšene sudije smestili u zatvor koji je na samo desetak metara od suda? Zašto u Prištinu kod ljudi koji su trgovali ljudskim organima? Na događaj s Ukrajincem stavio sam poseban akcenat - tada sam razgovarao sa regionalnim komandirom UNMIK-a kao i sa regionalnim administratorom Džerardom Galučijem koji mi je rekao da ima povređenog policajca koji hitno mora da se prebaci u bolnicu. Rekao sam tada da nema problema. Narod, koliko god gnevan, kada se radi o nečijem životu sigurno neće praviti problem. Od tada niko nije zvao nakon toga. I to je bilo pitanje, da provere da li je neko želeo smrt Ukrajinca da bi onda kazna prema Srbima bila što veća.”

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je nakon razgovora sa UN istražiteljima da je ceo incident 17.marta u Kosovskoj Mitrovici bio smišljeno planiran da bi se Srbi zaplašili, isprovocirali na reakciju i da bi se zavela vojna uprava. On je istakao da su srpski lideri sa severa Kosova i radnici pravosuđa srpske nacionalnosti tada izrazili spremnost da se do rešenja dođe mirnim putem:

“Optužbe koje su bile usmerene protiv svih Srba govore o tome, jedan raritet kao što je hapšenje svih srpskih sudija kao da su kriminalci je trebalo tome da posluži, jedna potpuna odsutnost težnji ka dogovoru koja je usledila iz Prištine, jer moglo se do rešenja doći mirnim putem i rešenje je bilo na pomolu. Oni su izrazili stav da UN žele mirno rešenje, da oni teže mirnom rešenju problema i pitanje Kosova sa čime smo se naravno složili. Ja sam im rekao da mi želimo pun mandat UN u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da želimo potpunu saradnju sa misijom UNMIK-a I KFOR-a, ali ne želimo i nikada nećemo prihvatiti ovu nelegalnu jednostranu odluku o proglašenju nezavisne države i da ne možemo da budemo u kosovskim, odnosno albanskim institucijama, da možemo da imamo samo naše institucije, da nam je sud neophodan da bi zaživela vladavina prava kao jedan od osnovnih stavova Rezolucije 1244.”

Četvoročlani tim koji predvodi Francis Sekandi doputovao je u petak u Kosovsku Mitrovcu, a u timu su još i trojica predstavnika Odeljenja za mirovne operacije UN (DPKO). Ovaj tim je istragu započeo u ponedeljak u Prištini, dok je dolazak "četvorke" u Beograd najavljen za 5. maj, a u srpskoj prestonici zadržaće se dva dana. UNMIK policija je 17. marta u zgradi suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici uhapsila 53 srpska demonstranta (radnike pravosuđa), što je izazvalo talas nezadovoljstva u gradu, u rovitoj situaciji zbog tenzija izazvanih odlukom lidera kosovskih Albanaca da jednostrano proglase nezavisnost Kosova, mesec dana ranije. U neredima je 17. marta ubijen jedan ukrajinski pripadnik UNMIK policije, a povređeno oko 70 pripadnika međunarodnih snaga i Srba.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG