Dostupni linkovi

Bliskoistočna četvorka razgovara i o Kosovu


Condoleezza Rice

U okviru susreta bliskoistočnog mirovnog kvarteta u Londonu, čija je tema Bliski istok, razgovara se i o Kosovu. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je "želimo da se uverimo da se ne ulažu napori u pravcu podele Kosova".

Bliskoistočna četvorka, koju čine Evropska unija, SAD, UN i Rusija nastavlja danas seriju sastanaka. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala je sa evropskim partnerima i o Kosovu, želeći da se uveri, kako je rekla, da se ne ulažu napori u pravcu podele Kosova.

"Mi ćemo pomoći da država napreduje, uključujući potpunu mobilizaciju resursa svih donatara koji žele da pomognu, ali ne može biti pokušaja da se situacija promeni sada kada se Kosovo deklarisalo kao nezavisno, i kada su mnoge, mnoge zemlje, uključujući SAD, to priznale," rekla je Rajsova.

"Pravo je naših partnera da razgovaraju o čemu god žele," bio je stav ruskog šefa diplomatije, Sergeja Lavrova.

"Mi se ne osećamo isključenim. Pitanje Kosova je na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN gde Rusija ima stalno članstvo, dakle, mi se ne osećamo isključenim," ponovio je Lavrov.

Najavljeno je da će Rajsova o Kosovu razgovorati i sa Lavrovom.

EU je prijatelj svim zemljama Zapadnog Balkana, poručio je Dimitrij Rupel, šef diplomatije Slovenije, koja predsedava Unijom.

"I mi radimo maksimalno da omogućimo Zapadnom Balkanu da što pre postane deo EU," rekao je Rupel.

Bliskoistočna četvorka pozvala je Izrael da zamrzne izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je od zemalja donatora da osiguraju finansijsku pomoć palestinskoj samoupravi.
XS
SM
MD
LG