Dostupni linkovi

Limit za put ka Evropskoj uniji


Zastava Kosova
Zastava Kosova

Kosovo ne može potpisati Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom dok sve države članice Evropske unije ne priznaju kosovsku državnost. Sve dok taj uslov ne bude ispunjen, Evropska komisija ne može otvoriti proceduru za potpisivanje Sporazuma.

Direktorka Kosovskog fonda za civilno društvo, Venera Hajriullahu, koja je radila i kao rukovodilac Vladine kancelarije za integracije kaže da će činjenica da Kosovo nije priznato od strane svih država članica Evropske unije ostati limitirajući faktor za potpisivanje Sporazuma:

"Sa formalnog aspekta ima nekoliko objektivnih prepreka, koje se ne mogu prevazići. Radi se o nepriznavanju Kosova od strane jednog broja zemalja članica EU, što onemogućava odluku Evropske komisije da se nastavi sa procedurom potpisivanja Sporazuma. U sadašnjoj situaciji je teško ići napred, naravno, ukoliko Evropska komisija ne pronađe neki alternativni oblik da se prevaziđu ove prepreke.“

Sličnu ocenu iznosi i rukovodilac Agencije za Evropske integracije u Vladi Kosova, Sabiha Šalja. Ona ističe da, nezavisno od mogućeg napretka i uspeha u ispunjavanju kriterijuma za učlanjenje, nepriznavanje države Kosovo ostaje glavni problem:

"Nezavisno od toga da li radimo i ispunimo sve tehničke obaveze, pošto treba prevazići i druge izazove, treba da budemo priznati od strane svih država, jer u trenutku potpisivanja će biti prepreka kakvih je bilo i prilikom potpisivanja Sporazuma između EU i Srbije, pošto su Belgija i Holandija izjavile da neće ratifikovati, iako su potpisale Sporazum, dok Srbija ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom.“

Međutim, sem ovih prepreka, Kosovo ima još mnogo toga da uradi da bi ispunilo političke kriterijume i kriterijume vladavine zakona. Gospođa Hajrullahu kritikuje Vladu da još uvek nije utvrdila vremenske okvire u kojima treba da se okončaju određeni zadaci:

"Došlo je vreme da institucije Kosova imaju stretegiju ostvarivanja ovih obaveza i da manje ili više odrede vremenske rokove. U skladu sa tim planom treba sagledati i administrativne kapacitete, kako bi se ostvarili ciljevi. To su po meni hitna pitanja.“


Vlada Kosova je izradila Plan za ervopske integracije za period 2008-2010. Prema gospođi Shala, to dokazuje da je Vlada odredila vremenske okvire za ostvarivanje zadataka:

Ne znam, može biti da je reč o nesporazumu, jer sam naziv plana - Plan za evropske integracije 2008-2010. predstavlja vremensku konturu u kojem treba da se ostvari.“

Gospođa Hajrullahu kaže da se ta vremenska odrednica ne vidi u praksi. Kosovo je pre proglašavanja nezavisnosti bilo deo Dodatnog procesa koji se zvao Prateći mehanizam asocijacije i stabilizacije, ali se za sada ne zna hoće li i kada Kosovo kao država biti uključeno u proces asocijacije i pridruživanja.

XS
SM
MD
LG