Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podeljeni stavovi srpskih veća o izborima


Kosovo, Gračanica: glasanje na izborima za predsednika Srbije

Srpska nacionalna veća na Kosovu imaju podeljene stavove o pitanju sprovođenja i održavanja lokalnih izbora koje vlasti Srbije organizuju u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova, Milan Ivanović, u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da će Srbi na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu izabrati svoje legitimne, legalne i prave predstavnike:

“U ovom trenutku Srbi nemaju prave predstavnike koji bi predstavljali njihove interese. UNMIK je u prethodnom periodu pokušao da predstavi neke ‘virtuelne’ Srbe kao prave predstavnike Srba, ljude koji imaju minornu podršku u srpskom narodu. UNMIK bi na ovim izborima trebalo da ima isti pristup kao što je imao prema albanskim izborima. Naime, UNMIK je preneo nadležnost na albanske institucije i Albancima omogućio da izaberu svoje predstavnike, tako da bi i ovoga puta trebalo da učestvuju u ovim izborima i da tu nadležnost oko izbora prenesu na srpske institucije da bi izbori imali pun legitimitet.”


Ivanović je izrazio očekivanje da će Savet bezbednosti UN u narednom periodu prihvatiti i priznati rezultate lokalnih izbora na Kosovu:

“Jer narod će ovde masovnim izlaskom u jednoj mirnoj i demokratskoj atmosferi doći do svojih pravih predstavnika. Mislim da je to svakako i u interesu UNMIK-a, ukoliko rade u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Takođe, mislim da oko izbora UNMIK treba da prihvati opredeljenje i volju srpskog naroda sa Kosova i Metohije.”


Potpredsednik SNV centralnog Kosova, Rada Trajković, u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da organizacija lokalnih izbora od strane srpske države na Kosovu suštinski neće rešiti nijedan problem srpske zajednice na ovim prostorima:

“Organizovanje izbora neće rešiti ni dobijanje legalnih i legitimnih predstavnika Srba, s ozbirom da se šef UNMIK-a Joahim Riker protivi tim izborima, što znači dalje urušavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Suštinski, ti izbori i insistiranje na njima samo predstavljaju borbu narodnjačkog bloka okupljenog oko premijera Vojislava Koštunice da se dobije što više glasova, u smislu mobilizacije Srba koji su proterani i koji su ostali na Kosovu i Metohiji da izađu na te izbore.”


Portparol UNMIK-a u Prištini, Rasel Gigi, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN-a organizovanje lokalnih izbora na Kosovu samo u okviru mandata UNMIK-a, odnosno samo UNMIK ima ovlašćenje da zahteva organizovanje izbora i da potvrdi rezultate. Portparol UNMIK-a je istakao da bi bilo kakvi lokalni izbori sa ove tačke gledišta bili smatrani nelegalnim, napominjući da je UNMIK zatražio od zvaničnog Beograda da ne sprovodi lokalne izbore na Kosovu. Gigi je kazao da UNMIK za sprovođenje parlamentarnih izbora na Kosovu neće ometati, ali ni pomagati distribuciju izbornog materijala na Kosovu.

Na Kosovu će na izborima za narodne poslanike i za odbornike skupština lokalnih samouprava 11. maja biti 279 biračkih mesta u 23 opštine, odlučila je Republička izborna komisija Srbije. U Kosovskom okrugu biće 86 izbornih mesta, u Pećkom 16, u Prizrenskom 13, u Kosovsko-mitrovičkom 97 i u Kosovsko-pomoravskom 67.
XS
SM
MD
LG