Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sporazum izazvao nove podele u Srbiji


Nakon dugih i napornih pregovora Srbija je danas potpisala Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Rekacije u Srbiji su različite i veruje se da će one dodatno zaoštriti već napete političke odnose uoči majskih izbora.

Vest da će Srbija danas potpisati Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa EU izazvala je buru reakcija u srbijanskoj javnosti. U trenutku dok je predsednik Srbije Boris Tadić putovao u Luksemburg na svečanu ceremoniju potpisivanja sporazuma, premijer Srbije Vojislav Koštunica izajavio je da predsednik Tadić 'svojim potpisom na Solaninom sporazumu neće obrukati Srbiju, već isključivo samoga sebe' i poručio da će ga nova vlada i skupština odmah poništiti. Prema njegovim rečima, taj potpis je 'protivustavan i antidržavni čin i samim tim je protivpravan i potpuno nelegitiman'. Portparol Koštuničine stranke, Andreja Mladenović, rekao je za RSE da je potpisivanje sporazuma veoma loša odluka:

“Mi poručujemo Borisu Tadiću da njegov potpis nije potpis Srbije već da on stavlja 'Judin pečat' svoje partijske koalicije na Solanin sporazum. Boris Tadić može Solani da proda samo ono što je njegovo, a nikada ne može da mu proda Kosovo i mi nikada nećemo prihvatiti da je potpis na Solaninom sporazumu potpis Srbije. Solanin sporazum je prevara, protivustavni i antidržavni akt i Bosris Tadić će potpisivanjem ove prevare pogaziti zakletvu koju je položio u Skupštini Srbije da neće priznati nezavisno Kosovo.”
Međutim, ministar odbrane i visoki funkcioner Demokarstke stranke, Dragan Šutanovac, kaže za RSE da je potpisivanje sporazuma veoma dobra vest i da će od tog sporazuma najviše benefita imati građani. Ipak, on ne previđa da će ovaj potpis dodatno produbiti jaz između političkih blokova u Srbiji:

“Nesporno je da će ova ponuda i ovaj potpis podeliti Srbiju na one koji su za Evropu i na one koji nisu za Evropu. Očekujem nastavak prljave kampanje koja je započeta pre nego što su izbori raspisani i očekujem veliki napad od strane antievropejaca kojih će ovoga puta biti čak možda i više nego što je to do sada bilo prikazivano u javnosti. Međutim, ubeđen sam da ogromna većina građana Srbije razume zbog čega je ovaj sporazum bitan i svako onaj ko zagovara ulazak Srbije u EU zna da je to moguće samo ukoliko se ovaj sporazum potpiše i mislim da će građanima Srbije biti dosta bacanja magle od strane narodnjaka.”
Ipak, primena ovog sporazuma zavisiće od ocene Saveta ministra EU da li je dostignuta puna saradnja sa Tribunalom u Hagu. Zamoljen da prokomentariše ovaj uslov, srbijanski ministar spoljnjih poslova, Vuk Jeremić, rekao je da je najvažnije da sporazum bude potpisan i da će o punoj implementaciji ovog sporazuma odlučivati građani Srbije na majskim izborima:

“Politička odluka od strane Evropske unije da Srbije postane njen član donesena je danas. Politička odluka građana Srbije i države Srbije da li želi da postane član EU, ona se pravi 11. maja i sve ono što ide sa tim, svi benefiti, sva korist, sve ono što građani Srbije treba i mogu da dobiju od članstva u EU.”
A, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže da će Srbija i dalje biti posvećena punoj saradnji sa Tribunalom u Hagu:

“Mi smo svesni te međunarodne obaveze, ali ovo je nesumnjivo veliki korak za našu zemlju.”
U Srpskoj radikalnoj stranci oštro su osudili današnje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU. Dragan Todorović, visoki funkcioner ove stranke, rekao je za RSE da će nakon majskih izbora zatražiti smenu predsednika Borisa Tadića:

„Tako je i 1941. god. potpisan Trojni pakt, pa je narod rekao svoje, ali s obzirom da ovim činom Boris Tadić na najgrublji način krši Ustav Srbije, posle 11. maja to će biti razlog za smenu Borisa Tadića sa mesta predsednika Republike Srbije.“
Sa druge strane, u Liberelno demokratskoj partiji, današnje potpisivanje sporazuma u Luksemburgu ocenili su kao pozitivan signal. Biljana Srbljanović, kandidatkinja ove stranke za mesto gradonačelnice Beograda, za RSE kaže:

„Smatram da je to velika podrška demokratskim procesima u Srbiji i ovo je još jedan pokazatelj da je Srbiji mesto u Evropi, ali i podsticaj za buduću proevropsku vladu koju će, nakon majskih izbora, napraviti prave proevropske partije.“
Pregovori EU i Srbije trajali su dve i po godine, sa jednogodišnjim prekidom, zbog nedovoljne saradnje vlasti u Beogradu s Haškim sudom.
Eksperti ističu da je ovo prvi ugovorni odnos koji Srbija sklapa sa Evropskom unijom. Ovim potpisom, kaže za RSE Tanja Miščević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, Evropa pokazuje da je Srbija od danas kredibilan partner:

“Ovo je prvi ugovorni odnos sa EU i vrlo važan korak koji, na žalost, dolazi dosta kasno. Mi jako kasnimo u ovom procesu približavanja EU, ali nadam se da ćemo nakon izbora i formiranja nove vlade moći da krenemo tim putem i brže i efikasnije i da sve ono što nas u budućnosti očekuje ubrzamo kako bi, pre svega zbog nas samih, postigli nivo moderne razvijene zemlje u Evropi u 21. veku.”
Analitičari smatraju da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dodatno pocepati političku mapu u Srbiji. Ljubiša Rajić, profesor na Beogradskom univerzitetu, za RSE kaže:

“Ovaj sporazum još više će pocepati biračko telo u Srbiji. Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i Socijalistička partija Srbije i još poneko uz njih, iskoristiće da još više napadnu bilo kakvu demokratsku opciju, ali dalji razvoj zavisiće isključivo od dve stvari. Prvo, ko će pobediti 11. maja i, drugo, da li će EU stvarno nešto da učini sa ovim sporazumom, ukoliko pobede demokratski orijentisane stranke.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG