Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još nije jasno šta će biti sa UNMIK-om


Priština, sedište UNMIK-a

Iako je do stupanja na snagu Ustava Kosova ostalo nešto više od mesec dana, međunarodna administracija na Kosovu nastavlja da obavlja sve dužnosti koje je imala i pre proglašavanja nezavisnosti Kosova. Još nije izvršena redukcija zaposlenih u UNMIK-u.

Još uvek se ne zna hoće li se stupanjem na snagu novog Ustava dogoditi gašenje UNMIK-a, hoće li biti preneta ovlašćenja na domaće institucije i kada će započeti funkcionisanje misija Evropske unije.

Portparol UNMIK-a, Rasel Giki, kaže da se UNMIK već deset godina prilagođava situaciji na terenu.


„UNMIK se prilagođava situaciji na terenu već deset godina, od 1999. godine, mi ćemo naravno kada Ustav stupi na snagu to imati u vidu i izvršićemo rekonfiguraciju u meri u kojoj bude potrebno i u konsultacijama sa Nju Jorkom i našim partnerima,”
kaže on ne govoreći o tome šta konfiguracija u suštini znači.


Istovremeno se i Međunarodna civilna kancelarija i EULEX pripremaju da od 15. juna započnu ostvarivanje mandata koji su dobili od EU. Portparol Međunarodne civilne kancelarije, Endi Mek Gafi, kaže da će se misija postepeno uspostavljati pošto srpska zajednica nastavlja da ih ne prihvata.


Uvek smo govorili da će se misija EULEX-a i MCK uspostaviti postepeno i putem dijaloga. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa ljudima u zajednici o tome koji je najbolji način da to ostvarimo, ali tenzije ostaju i dalje,“ rekao je Mek Gafi.


Istovremeno Karin Lindal iz EULEX-a kaže da su pripadnici misije EULEX-a, koja će brojati oko 2 hiljade pripadnika, počeli da dolaze na Kosovo.


„Naši judi dolaze i sada kada razgovaramo. Prošle nedelje je došlo 150 pripadnika misije. U stalnim smo konataktima sa UNMIK-om, UN u Nju Jorku i lokalnim partnerima oko toga kako da preuzmemo odgovornosti,“
kaže Lindal.


Predstavnici međunarodnih misija na Kosovu ne komentarišu incijativu Rusije da u budućnosti Međunarodna civilna kancelarija i Misija EU u oblasti vladavine prava i sigurnosti budu pod kišobranom UNMIK-a, kako prema medijima predlaže Rusija.


“Ima mnogo špekulacija u medijima o tome šta će se dogovoriti, ali se ovde radi o politčkim odlukama koje se donose u Nju Jorku i ja o tome nemam informacije,” smatra Giki, dok Mek Gafi kaže kako je na UN da odluče kako će u narednom periodu ostvariti mandat na Kosovu.


„Na UN je da odluči kako će da ostvari mandat posle 15 juna, nakon što stupi na snagu Ustav Kosova. Ne na meni da to komentarišem, ali se mi slažemo sa šefom UNMIK-a da ne sme biti dupliranja međunarodnog prisustva na Kosovu. Sve zemlje članice Evropske unije su opredeljene da rasporede misiju na celoj teritoriji Kosova na način koji promoviše mir i stabilnost. To su principi za koje radimo,“ kaže Mek Gafi.


Od proglašenja nezavisnosti Kosova nije izvršena jasna podela vlasti. U nedostatku odluke SB UN-a, UNMIK još uvek nije počeo fazu tranzicije i još uvek je najviša vlast na Kosovu. U međuvremenu Evropska unija je započela uspostavljanje misije u preuzimanju oblasti koje joj pripadaju prema planu Ahtisarija. Pravni stručnjaci ocenjuju da na Kosovu postoji četvrovlašće. Tu su UNMIK, Misija EU, institucije Kosova i srpska vlast, koja preko paralelnih struktura, vlada u enklavama sa srpskom većinom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG