Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinje istraga o neredima u Mitrovici


Neredi u Mitrovici 17. marta 2008.

Poseban tim istražitelja trebalo bi da sprovede istragu o okolnostima i događajima koji su 17. marta doveli do talasa nasilja na severu Kosova, u kojem je ubijen ukrajinski policijac, a još 150 osoba, srpskih demonstranata i pripadnika međunarodnih snaga, povređeno.

Početak istrage odobren je nakon što je generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, početkom sedmice imenovao posebni četveročlani tim koji će do 6. maja voditi istragu o seriji događaja, koji su usledili nakon što je UNMIK policija upala u zgradu suda u severnom srpskom delu Kosovske Mitrovice. Istraga počinje u Prištini, a nastaviće se u Kosovskoj Mitrovici. Potom bi četvorka UN doputovala 5. maja u Beograd. Osim šefa istražitelja, kojeg je imenovao sam vrh UN-a, tim će činiti i trojica predstavnika odeljenja UN-a za mirovne operacije.

Kancelarija Ministarstva za Kosovo u Kosovskoj Mitrovici je saopštila da bi tim istražitelja UN mogao već danas da ustanovi ulogu Vašingtona i predstavnika UNMIK-a u kreiranju i sprovođenju nasilja na Kosovu 17. marta, ali samo ako im se omogući temeljna i nepristrasna istraga. Ta Kancelarija je precizirala da su nasilje operativno sproveli američki državljani Lari Rosin, zamenik šefa UNMIK-a, Lari Vilson - komesar UNMIK-a i Geri Smit, koji je šef za specijalne operacije UN policije. U saopštenju se ističe da postoje pouzdana saznanja da je Vilson, posle konsultacija sa Rosinom, odobrio Geriju Smitu da protiv sudskih civila u severnoj Mitrovici, koji su 17. marta zauzeli zgradu suda u tom gradu, upotrebi sva raspoloživa sredstva.

Kancelarija je, međutim, navela da istražitelji UN-a neće biti u prilici da saslušaju Vilsona, jer je pre njihovog dolaska otputovao u Ameriku i "verovatno ne namerava da se vrati u Prištinu". Kancelarija Ministarstva za Kosovo tvrdi da je "američka trojka" želela da stvori haos u celoj Mitrovici, što se "može dokazati fotografijama i video zapisima na kojima se vidi da su suzavcem u vidu 'tromblona' zasipana školska dvorišta na periferiji grada".

Istražitelji UN-a bi mogli da utvrde i zašto je za hapšenje određen baš 17. mart, s obzirom da se na taj dan, četiri godine ranije, dogodio najveći progrom Srba sa Kosova, kaže se u saopštenju.


UNMiK ne govori o istrazi, Vlada očekuje da se utvrdi istina

Međunarodna administracija u Prištini ne želi da komentariše šta će konkretno biti suština i cilj istražne ekipe koju je imenovao generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun i koja će se baviti istragom uzroka i posledica događaja od 17. marta u Mitrovici. U Vladi Kosova očekuju da se utvrdi istina i još jednom potvrdi da su huligani bili oni koji su zauzimanjem zgrade suda u Mitrovici izazvali nasilje 17. marta.
Sem potvrde da je na osnovu odluke generalnog sekretara UN-a formirana četvoročlana ekipa i da je ona doputovala na Kosovo, u UNMiK-u se ne mogu dobiti druge informacije, jer, kako kažu radi se o unutrašnjem pitanju UN-a. Mediji su tokom prošle nedelje preneli izjave neimenovanih zvaničnika UNMiK-a u Prištini da će se povodom nasilja od 17. marta tražiti izjave, odnosno ispitati veliki broj potencijalnih svedoka. Najverovatnije će među njima biti šef UNMiK-a, Joahim Riker, njegov zamenik Lari Rosin i regionalni administrator UNMiK-a za Mitrovicu, Džerald Galuči. Komisija ima za zadatak da do 6. maja okonča istragu. Predviđeno je da istražitelji pored Prištine posete i Mitrovicu, dok je za 5. maj predviđena poseta Beogradu.

Zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuqi, u izjavi za naš program ističe da se Vlada Kosova zalaže za vladavinu reda i zakona na celoj teritoriji Kosova.

“Vlada Kosova se zalaže za vladavinu reda i zakona na celoj teritoriji Kosova i ovaj postupak UNMiK policije i KFOR-a je bio legitiman u funkciji očuvanja demokratskih institucija jedne suverene države, u ovom slučaju institucija pravde. Mi smatramo da su huligani izvršili nezakonite radnje, dok je KFOR izvršavao svoj zadatak,
“ kazao je Kuqi.

Do nasilja 17. marta je došlo zbog toga što su tri dana ranije, 14. marta, radnici Okružnog i Opštinskog suda i tužilaštava Mitrovice, koji rade u okviru Ministarstva pravde Srbije ušli i zauzeli zgradu suda u severnom delu Mitrovice, u kojoj su radili zaposleni u UNMiK-ovom Opštinskom i Okružnom sudu i Opštinskom i Okružnom tužilaštvu u Mitrovici.

Dan pre intervencije UNMiK policije i KFOR-a u oslobađanju zgrade suda od radnika, kako UNMiK ocenjuje - paralelnih pravosudnih organa Srbije, zamenik šefa UNMiK-a , Lari Rosin, o tome je razgovarao sa ministrom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Slobodanom Samardžićem.
Tokom nasilja koje je usledilo 17. marta ubijen je jedna pripadnik UNMiK policije iz Ukrajine, ranjeno nekoliko desetina pripadnika UNMiK policije i KFOR-a i civila koji su učestvovali u nasilju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG