Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik prijeti nestankom BiH


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je u subotu nestankom BiH kao države ako radio televizija BiH (BHRT), za koju on smatra da je "kriminalna i antisrpska", nastavi raditi kao do sada.

"Nastavi li BHRT raditi kako je do sada radila, bit će to siguran put u nestanak te televizije, ali i u nestanak same Bosne i Hercegovine", navodi se u Dodikovu otvorenom pismu što su u subotu navečer objavili lokalni mediji u Banjoj Luci.

On je to pismo uputio vodstvu BHRT-a i čelništvu Socijaldemokratske partije BiH koji su se suprotstavili nedavnom Dodikovom prijedlogu za provođenjem stečaja i ukidanja BHRT-a.

Dodik se nedavno zauzeo za sudski progon onih koji su, po njegovom tumačenju, nanijeli milijunske financijske štete ovoj medijskoj kući. "Za SDP BiH i sve one kojima je Republika Srpska neprihvatljiva, BHRT je predstavljao bastion odakle se nesmetano odašilju laži, omalovažavanje, klevete i kreira politika u kojoj su Republika Srpska i sve što na nju podsjeća bili i ostali omražena kategorija", ističe, između ostalog, Dodik u otvorenom pismu.

Najavio je kako će "nastaviti do kraja ustrajavati na potpunoj i dosljednoj primjeni zakona u slučaju evidentnog kriminala i ekonomske neodrživosti BHRT-a".

Prema Dodikovim riječima, "za Srbe i Hrvate, BHRT je simbol bošnjačke želje za dominacijom".

"Neophodno je postojeću BHRT, koja je evidentno neodrživa, kriminalizirana i politički i monoetnički obojena, eliminirati u skladu sa zakonima a zatim kreirati medijski sustav koji će zaista služiti interesima svih naroda i građana u BiH, a ne samo jednima, kako je to sada slučaj", poručuje Dodik u otvorenom pismu, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG