Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sporazum sa Rusijom i dalje na čekanju


Beograd, sednica Vlade Srbije

Vlada Srbije nije ni na sednici ovog četvrtka usvojila predlog da se energetski sporazum sa Rusijom uputi na ratifikaciju u Skupštinu Srbije.

Za predlog zakona o ratifikaciji energetskog sporazuma glasalo je samo sedam ministara iz koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, dok su protiv bili ministri iz Demokratske stranke i G17 Plus.

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da su ministri iz DS odbili da ratifikuju ovaj sporazum iz istih razloga kao i pre dve nedelje, jer tehnička vlada i tehnički parlament, kako je rekao, nemaju kapacitet da donose takve zakone:

"Stav DS jeste da je to važan projekat za Srbiju, da ga DS podržava, da će njeni poslanici glasati za njega i da vlada u nepotpunom kapacitetu, ako ga bude usvojila, dovodi u pitanje legitimnost toga, u smislu da se neko sutra može vratiti na tu odluku i reći da ta odluka nije bila u redu."


Ministar trgovina i usluga, iz Demokratske stranke Srbije, Predrag Bubalo rekao je da je ovo veoma loša odluka i da sporazum, ako se bude čekala nova vlada i novi paralament, neće biti potpisan pre jeseni:


"Za ovo današnje stavljanje na dnevni red neposredni povod je bila poseta ministra Šojgoa koji je došao kao ovlašćeni predstavnik predsednika Putina, da ponovo izraze svoju zabrinutost zbog nestavljanja ovog sporazuma u proceduru za ratifikaciju i zbog zaštite svog međunarodnog kredibiliteta. Ovo je od ogromnog značaja za državu Srbiju, od krucijalnog značaja za građane Srbije. Nama ne treba da pričamo o tome koliko smo svesni značaja tog sporazuma, kao što smo danas imali uveravanja od naših kolega ministara iz DS, ali sporazum, ne znamo zašto, nije izglasan."


Srbija i Rusija potpisale su 25. januara energetski sporazum, koji predviđa da Gasprom izgradi deonicu gasovoda kroz Srbiju kapaciteta 10 milijardi kubnih metara godišnje i kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra. Dogovoreno je da će Gaspromnjeft u NIS investirati najmanje 500 miliona evra do 2012. godine, a da ugovor o prodaji bude potpisan do kraja godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG