Dostupni linkovi

Vanredna vijest

KFOR i KPS nemaju bezbednosne planove za izbore


Priština, sedište UNMIK-a

KFOR i Kosovska policijska služba nemaju posebne planove za obezbeđivanje javnog reda i mira na Kosovu u vreme kada će se održati parlamentarni i ako se održe i lokalni izbori Srbije na Kosovu. Stručnjaci za bezbednosna pitanja ističu kako KPS u prvom redu treba da ima jasan operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na Kosovu u vreme kada budu održani izbori Srbije na Kosovu.

Portparol KFOR-a Herve Kozet je na konferenciji za novinare međunarodnog prisustva na Kosovu izjavio da KFOR nema poseban plan delovanja u slučaju održavanja izbora Srbije na Kosovu.


„KFOR-i nema neki specifican plan delovanja u slučaju da se izbori održe. Mi smo i dalje spremni da reagujemo i da osiguramo bezbednosyt na Kosovu u svakom trenutku
“, rekao je Kozet.


Portparol KPS-a Veton Eljshani je rekao da poliicja nikada do sada nije obezbeđivala srpske izbore na Kosovu.

„Naravno ako se oni održe mi ćemo biti informisani i preduzećemo mere da ne dođe do remećenja javnog reda i mira, kao i u svakom slučaju ili danu koji se ne može smatrati normalnim“, rekao je Elshani, ističući da se bilo koji događaj koji se najavljuje i održava na Kosovu utiče da policija bude pažljivija.


Međutim, analitićar bezbednosnih pitanja Nuredin Ibishi smatra da odgavarajuće bezbednosne strukture u prvom redu Kosovska poliicjska služba treba da ima jasan operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na Kosovu u vreme kada budu održani parlamentarni i kako se najavljuje i lokalni izbori Srbije na Kosovu. Konfuzija koja vlada u međunarodnoj administraciji i institucijama Kosova o tome treba li održati ili ne lokalne izbore Srbije na Kosovu uticaće i na izazivanje tenzija, smatra Ibishi, ističući da istovremeno i među pripadnicima srpske zajednice ima ekstremista kojima će odgovarati da se tokom predizborne kampanje i na dan održavanje izbora dogode bezbednosni incidenti i ekscesi, što će doprinosi ostvarivanju njihovih političkih ciljeve. Ibishi smatra da policija mora da ima vrlo konkretan operativni plan.


„Planovi u prvom redu podrazumevaju da se policija usredsredi u mestima gde je planirano održavanje izbora jer i među lokalnim Srbima ali i onima koji će agitovati tokom izbora biti ekstrema, posebno iz redova ultrancionalističkih partija, koji smatraju da na Kosovu mogu dobiti glasove i mogu da provociraju situaciju, ne samo u enklavama ili delovima gde su Srbi većina već realno mogu da provociraju situaciju i u drugim sredinama“, kaže Ibishi.


On ističe da to treba da bude svestran plan koji treba da obuhvata ne samo sredine nastanjene Srbima, već i obezbeđenje putnih pravaca kojima Srbi idu na izbore.


„Zna se da će prolaziti iz jednog u drugi deo Kosova, posebno u vreme kada budu išli na glasanje ili tokom izborne kampanje“.


Ibishi ističe da se bezbednosne strukture Kosova trebaju dobro pripremiti i onemogučiti bilo kakve ekscese.

UNMIK i institucije Kosova ocenili su da je održavanje lokalnih izbora Srbije na teritoriji Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da je jedino UNMIK ovlašćen da organizuje izbore na teritoriji Kosova. Sa druge strane, Vlada Srbije je donela odluku da se lokalni izbori Republike Srbije održe i oko 20 opština na Kosovu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG