Dostupni linkovi

Muhamed el Baradej u posjeti BiH


Mohammed El Baradei i Haris Silajdžić u Mostaru, Foto: Tina Jelin
Mohammed El Baradei i Haris Silajdžić u Mostaru, Foto: Tina Jelin

Muhamed el Baradej, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, posjetio je u srijedu Mostar, kako bi primio nagradu koju dodjeljuje mostarski Centar za mir i multietničku suradnju. Baradej je razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.

U prvom planu razgovora članova Predsjedništva i generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju bila je buduća saradnja u prevenciji na polju nuklearne medicine, te otkrivanju bolesti. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić najavio je ugrađivanje skenera na granicama BiH:

„I, naravno, radi se o prevenciji na granicama BiH, gdje se ugrađuju skeneri. Prvi skener se ugrađuje u Izačićima. Imaćemo 12 takvih skenera, tako da sve što ulazi transportnim sredstvima u BiH biće kontrolisano.“

Predsjedavjući Predsjedništva Haris Silajdžić podsjetio je da BiH ima usvojen Zakon o radijacijskoj sigurnosti, ali da Regulatorna agencija još nije počela sa radom.

Tokom susreta bilo je govora i o bolestima životinja, kao što je bruceloza, gdje nuklearna tehnolgija može dosta pomoći. Govoreći o specifičnim oblicima saradnje sa BiH u kojima Međunarodna agencije za atomsku energiju može pomoći, generalni direktor agencije Muhamed el Baradej je kazao da će agencija u oblasti ljudskog zdravlja nastaviti davanje podrške i pomoći kliničkim centrima kroz obuku i obezbjeđivanje opreme i dijagnoza u borbi protiv raka. Kada je riječ o nuklearnoj sigurnosti, Muhamed el Baradej želio bi da vidi punu implementaciju Zakona o radijacijskoj sigurnosti:

„Kada je u pitanju nuklearna sigurnost mi ovdje radimo kako bismo bili sigurni da se kroz BiH ne krijumčare radioaktivne stvari ili nuklearni materijal. Mi obučavamo ljude i dajemo opremu službenicima na granici kako bi to bilo pod kontrolom.“

Muhamed el Baradej, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, takođe je istakao važnost osiguranja ispravnosti ljudske hrane kako se u BiH ne bi uvozila kontaminirana hrana.

U ovom globaliziranom svijetu kojeg imamo možemo proširiti samo budemo li dijelili našu zajedničku humanost. Imamo toliko toga zajedničkog i o tome trebamo govoriti, a ne o stvarima koje nas razdvajaju, poručio je danas u Mostaru direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed el Baradej. Dobitnik Nobelove nagrade za mir, Baradej je i ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade koju dodjeljuje mostarski Centar za mir i multietničku suradnju.

Baradej, čiji se izvještaji o nuklearnom naoružanju vrlo česti nisu podudarali s izvještajima najvećih svjetskih vlada, posebno u slučaju Iraka, za naš radio kaže:

„Moramo se nastaviti boriti. Moj posao je da izvještavam o činjenicama a ne fikciji. To je, zapravo, naš zajednički posao i nadam se da je svijet naučio iz rata u Iraku da sada pažljivije sluša ono što govorimo - i nastavićemo to raditi.“

U pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju danas je obišao i stari dio grada Mostara. Istaknuvši kako je Mostar svojim primjerom pokazao da je pomirenje među narodima i pomirenje sa prošlošću moguće, Baradej je također naglasio:

„BiH je model kako bi svijet trebao izgledati u budućnosti - da imaju mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihovo porijeklo, vjersku, etničku ili jezičku pripadnost, da žive u miru.“

Inače, Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, čiji je počasni član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, osnovao je 2004. godine nagradu koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura, a koja se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je grad Mostar bio svjedok na kraju 20. stoljeća. Prvi laureat ove nagrade bio je je bivši češki predsjednik Vaclav Havel, a nagradu su još dobili bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mok, te nekadašnji južnoafrički predsjednik i dugogodišnji borac protiv aparthejda Nelson Mendela.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG