Dostupni linkovi

Beograd pod ruskim pritiskom


Pogoni Naftne industrije Srbije
Pogoni Naftne industrije Srbije

Energetski sporazum sa Rusijom pretvorio se u neviđeni predizborni politički marketing. Poseta Sergeja Šojgua, ruskog ministra za vanredne situacije, koji požuruje Beograd da ratifikuje sporazum, dolila je ulje na već razbuktalu predizbornu vatru.

I dok odlazeći premijer Koštunica, ne postavljajući pitanje ekonomske opravdanosti kako sporazuma, tako i prodaje Naftne industrije (NIS) Rusima, traži da Vlada u četvrtak privhvati sporazum i pošalje ga Skupštini na ratifikaciju, predsednik Tadić uverava da se sa Šojguom dogovorio da će to učiniti sledeća skupština jer ova ima samo tehnički karakter.


Stručnjaci za energetiku i ekonomisti smatraju da nijedan segment izvršne vlasti u Srbiji ovakvim sporazumom sa Rusijom nije pokazao dovoljno ekonomske pameti i odgovornosti prema građanima Srbije. Sijka Pištolova, urednica sajta Enerdžiobserver:


"Ni predsednik Tadić ni premijer Koštunica nemaju ni trunke ekonomskog patriotizma. Da je drugačije oni bi iz ovih stopa prekinuli bilo kakve razgovore sa Rusima u vezi energetskog sporazuma, sve dok ne dobijemo pismeno, crno na belo, od strane Gasproma i njihovog ministarstva energetike, da će kroz Srbiju prolaziti magistralni deo gasovoda Južni potok. Tek ukoliko dobijemo te garancije treba, eventualno, nastaviti razgovore o privatizaciji NIS-a, iako je zvanični stav Enerdžiobservera da NIS treba prodavati javno na tenderu."


Zanimljivo je da Rusija toliko požuruje Beograd da ratifikuje energetski sporazum, a da Srbija ne požuruje Moskvu ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, kaže ekonomista Milan Kovačević, koji je uveren da je energetski sporazum s Rusijom sačinjen na štetu Srbije. U njemu se, na primer, precizira da Srbija mora odrediti zemljište kuda će prolaziti gasovod, ali se ne navodi da li će cevovod samo malo dotaknuti ili će imati magistralni tok kroz Srbiju. Kovačević nabraja i druge apsurde u tekstu sporazuma:


"Naša je obaveza ga finansiramo sa 49%, a ne znamo ni šta ćemo finansirati. Tamo je izričito rečeno da će tarifu za tranzit određivati većinski ruski partner i mi ne znamo kakvu ćemo korist imati od te velike investicije. Izvršna vlast bi morala, u korist poreskih obveznika, analizirati svaki projekat sa ekonomskog stanovišta, a ne da sve toliko politizira i pretvara u političke poene pred same izbore."


Sijka Pištolova podseća i na tvrdnje predstavnika Gasproma da će u obnavljanje pančevačke rafinerije morati da ulože stotine miliona evra. U tom kontekstu ona kaže:


"Prema istraživanju Enerdžiobzervera, sa 30 miliona eura rafinerija Pančevo može, bukvalno za godinu dana, da se upristoji i da počne da proizvodi derivate koje možemo prodavati i van Srbije. To znači da možemo doći u situaciju da nam Rusi kažu kako će potrošiti 500 miliona eura za modernizaciju pančevačke rafinerije, a da na kraju ulože 30 miliona eura, a možda ni toliko."


Susedi Srbije ekonomski su se patriotskije ponašali ušavši u gasni deal sa Gaspromom nego Srbija, ocenjuje Kovačević:.


"Da smo barem postigli, kao Bugari, da budemo većinski ulagač onda bismo se i mi pitali koliko će se tarifirati tranzit. Drugo, bilo normalno da Rusi i ne žure, da sa jedne strane mi ratifikujemo sporazum, a da sa druge strane ne znamo koliko i kuda će prolaziti taj gasovod kroz Srbiju. On bi mogao, a bilo je i crteža u zapadnoj štampi, samo malo da dotakne Srbiju, kod Vršca, i da onda pređe u Austriju. Sasvim je drugačije ako on prolazi kroz Srbiju do severa, pa preko Vojvodine u Hrvatsku itd., ili ide prema Italiji, a opet samo okrzne Srbiju."


Srbija je gasnim sporazumom sa Rusijom zapravo dobila mačku u džaku, uverena je Sijka Pištolova:


"Zvaničnici Gasproma su izjavljivali da će tek krajem ove godine znati putanju, imati ekonomsku računicu, kuda će prolaziti gasovod Južni potok i te njihove izjave su prenosili svi ruski mediji - oni nemaju gotovu trasu gasovoda Južni potok. Kada je budu imali neka nam daju crno na belo da će taj gasovod, i to magistralni deo, a ne krak, prolaziti kroz Srbiju. Tek onda možemo, eventualno, pričati o privatizaciji NIS-a."


Sagovornica Radija Slobodna Evropa smatra da ruski partner i nakon nekorektnog sporazuma pokazuje aroganciju požurujući Srbiju da ratifikuje sporazum, ali dodaje da najviše kritike treba uputiti na adresu srpske vlade:


"Koja nema ni trunke ekonomskog patriotizma. Naši pregovarači su ili retardirani, odnosno bez trunke zdrave pameti, ili korumpirani pa Rusima budzašto nude NIS."
XS
SM
MD
LG