Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri Srba sa severa Kosova ocenjuju da optužbe protiv Srba za paljenje carinskih punktova predstavljaju pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu. U izjavama za Radio Slobodna Evropa srpski lideri upozoravaju da nema implementacije nezavisnog Kosovo dok tamo živi ijedan Srbin.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da optužbe Kosovske policijske tužbe (KPS) koje terete 21 Srbina za učešće u paljenju carinskih punktova na prelazu između Srbije i Kosova predstavljaju još jednu vrstu pritiska na srpsku zajednicu i srpske političke lidere na Kosovu.
“Očigledna je pogrešna procena dela međunarodne zajednice koji misle da će uklanjanjem srpskih političkih lidera lakše da ‘instaliraju’tu nelegalnu i nepriznatu državu Kosovo na terenu. Ja mislim da bi oni trebali da znaju da bi tek uklanjanjem bilo kog lidera samo još više izazvali gnev kod stanovništva i samim tim umanjili mogućnost tog ‘instaliranja’ nezavisnog Kosova. Niko od nas ne želi da beži od odgovornosti, ukoliko ona postoji jer niko nije van zakona, ali mislim da su izabrali pogrešan metod. Dakle, oni treba najpre da lociraju krivce pa tek onda da krenu sa istragom. Kad se istraga završi i kada se ustanovi krivica, u tom slučaju neko može odgovarati.”
Jović je istakao da istraga međunarodne zajednice o dešavanjima na punktovima Jarinje i Brnjak mora ići u dva pravca:
“Ako ima krivice na srpskoj strani, onda neka se ona ustanovi ali isto tako treba ustanoviti ima li krivice i na strani tog dela međunarodne zajednice i nije li ta njihova greška rezultirala ovakvom reakcijom srpskog stanovništva. Konkretno, kada su u pitanju carinski punktovi, mislim da je sasvim opravdan bio gnev srpskog stanovništva. Jer, oni nisu predstavljali punktove međunarodne zajednice, već punktove neke nelegalne države Kosovo. Želim da poručim međunarodnoj zajednici da oni treba da rade svoj posao povodom svakog incidenta ali bilo bi dobro da se prestane sa pritiscima na srpski narod i srpske lidere, jer dok je god jednog Srbina na severu Kosova, nezavisno Koosvo je vrlo teško skoro nemoguće implementirati.”
Predsednik Skupštine opštine Leposavić Velimir Bojović u izjavi za naš program kaže da je više nego očigledno da je cilj optužbi Kosovske policijske službe (KPS) destabilizacija situacije na severu Kosova:
“To je, naravno, još jedna vrsta pritiska na Srbe na ovim prostorima, jer mi smo to hteli da predupredimo, mi nismo želeli da dođe do toga. Mi smo insistirali na sastanku sa Rikerom, ali je on u zadnjem treenutku taj sastanak odložio. Mi smo hteli masu da ‘stišamo’ali je to bilo teško kontrolisati. Sedamnaestog februara je proglašena nezavisna država Kosovo sa svim simbolima državnosti, a znamo da srpski narod ne želi da živi u takvoj državi. A to što se pominju lideri Srba sa Kosova, pa naravno da će lideri biti uz svoj narod.”
Kosovska policijska služba predala je međunarodnom tužiocu podatke koji terete 21 Srbina za učešće u paljenju carinskih punktova na prelazu između Srbije i Kosova. Portparol KPS Veton Eljšani saopštio je da je sedam Srba osumnjičeno za učestvovanje u paljenju carinskog punkta u Jarinju kod Leposavića, a 14 za isto krivično delo, izvršeno na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka:
„Osim učešća u paljenju, rušenju i uništavanju carinskih i policijskih punktova, dokazi terete osumnjičene Srbe i za remećenje javnog reda i mira, udruživanje radi izvođenja krivičnog dela i terorističke akte."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG