Dostupni linkovi

Rosin zasad ostaje


Priština, sedište UNMIK-a

Mediji u Prištini objavili su kako je moguće da će zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin otići sa Kosova jer je u sukobu sa regionalnim administratorom u Mitrovici Džeraldom Galučijem. U UNMIK-u ocenjunju špekulacijom tvrdnje o Rosinovom odlasku.

Portparol UNMIK-a, Aleksander Ivanko kaže da sukob između Rosina i Galučija pokušava da reši šef UNMIK-a, Joahim Riker.


“Znam da je termin bitka veoma popularan na Balkanu, ali mi to zovemo u nutrašnjim pitanjem i kako je rekao SPGS, on će se potruditi da ovo pitanje reši što je pre moguće, ali mi nećemo o tome davati detalje."

UNMIK je odbracio nezvanične informacije da Lari Rosin može napustiti Kosovo zbog nedostatka potrebne podrške iz sedišta UN-a, u njegovom sukobu sa Galučijem. Do pogoršanja odnosa između Rosina i Galučija je došlo pre i posebno nakon intervencije UNMIK policije u KFOR-a na oslobađanju zgrade Opštinskog i Okružnog suda u severnom delu Mitrovice, koji su bili zauzeli predstavnici pravosudnih organa iz paralelnih sudova države Srbije na Kosovu.

Galuči se nije saglasio sa intervencijom UNMIK-a i KFOR i o tome je napisao pismo sedištu UN i liderima Srba sa severa Kosova Milanu Ivanoviću i Marku Jakšiću. Onje optužio Rosina da otvoreno podržava Albance i nezavisnost Kosova. To je bio razlog da je Rosin, u to vreme vršilac dužnosti šefa UNMIK-a, pošto je Riker bio na odmoru, odmah zatraži smenu Galučija. Ovaj zahtev sedište UN-a još uvek nije prihvatilo.

Politički analitičari na Kosovu ocenjuju da je ovaj sukob čelnika UNMIK-a ustvari pokazatelj zašto pitanje podeljenog grada nije do sada rešeno i zašto je Mitrovica i devet godina posle rata na Kosovu podeljen grad.

"Glavni problem je u ubeđenju ali i volji međunarodne administracije da stvori funkcionalni grad, koji bi trebao da ima logičku ali i funkcionalnu povezanost pred institucijama i pred zakonom“, kaže stručnjak sa pitanja administracije Arben Gashi.

Nezadovoljan Galučijevim delovanjem, saradnju sa njim je zamrznuo predsednik Opštine Mitrovica, bivši premijer Kosova, Bajram Rexhhepi, za šta je dobio punu podršku i premijera Hashima Thaqija.

XS
SM
MD
LG