Dostupni linkovi

Predizborno "ko šta ima?"


Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić

Pitanje imovine političara je jedno od dominantnih u kampanji uoči majskih parlamentanih izbora u Srbiji. Priča je otvorena kada je Mlađan Dinkić saopštio svoju imovinsku kartu i zatražio da to učine i ostali, pre svih čelnici Srpske radikalne stranke.

Razmenjene su međusobne optužbe, a nakon što je zamenik generalnog sekretara Vlade, na zahtev G17 plus, saopštio da je Komisija za stambena pitanja Vlade u drugoj polovini 1998. donela rešenja kojima je dodelila na korišćenje stanove funkcionerima radikala Tomislavu Nikoliću, Aleksandru Vučiću i Draganu Todoroviću uzajamni napadi iznova su intenzivirani. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da političari u suštini ne računaju sa ozbiljnim proverama ni sopstvenog imovnog stanja, ni optužbi na račun političkih oponenata.

U odgovoru zamenika generalnog sekretara Vlade, na zahtev G17 plus, navodi se da je Komisija za stambena pitanja Vlade u drugoj polovini 1998. donela rešenja kojima je Tomislavu Nikoliću dat na korišćenje stan od 186 kvadratnih metara , Aleksandru Vučiću stan od 117 i Draganu Todoroviću stan površine 163 kvadratna metra. Istovremeno , G17 plus pozvala je Nikolića, Vučića i Todorovića da, ako imaju imalo morala, odmah vrate stanove koje su dobili od države. Funkcioner G 17 Plus Snežana Stojanović Plavšić kaže za naš program da su u stranci smatrali da je trenutak da se građanima jasno stavi do znanja ko se obogatio baveći se politikom i da u tom kontekstu treba posmatrati i zahtev stranke:

"Tražili smo da i SRS, koja stalno poziva na poštenje i koja stalno u ime poštenja i patriotizma vodi Srbiju u siromaštvo, ratove i propast, položi račun građanima i kaže šta to oni imaju i šta su stekli upravo u vreme kada su građani Srbije bili najsiromašniji – vodili su se ratovi, a oni su bili na vlasti. U tom smislu svako od nas je spreman da pokaže svoju imovinsku kartu, ali isto tako smatramo da to trebaju da urade i oni."


S druge strane, Srpska radikalna stranka je, kao odgovor na saopštenje Komisije za stambena pitanja Vlade, zatražila odgovor na pitanje koliko su poslova od Vlade Srbije dobili tajkuni Vojin Lazarević i Vuk Hamović, koji, kako kažu, podržavaju Borisa Tadića, Demokratsku stranku, G17 plus i njihove koalicione partnere, kao i DSS. Funkcioner SRS Dragan Todorović za naš program, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li će trojica čelnika ove partije vratiti stanove kako je to zatražila G 17 Plus:

"Što se tiče zahteva G 17, po pitanju stanova koje su dobili Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Dragan Todorović, mogu samo reći da će Mlađanu Dinkiću posle 11. maja očito biti potrebna pomoć pravne struke, onih koji će se potruditi, iako vrlo teško, da ga odbrane za kompletan kriminal koji je učinio državi Srbiji."

U G 17 Plus tvrde da Radikali lako mogu proveriti da li ova stranka ima veze sa tajkunima. Snežana Stojanović Plavšić:

"Mi nemamo šta da kažemo na tu temu jer nismo u vezi sa bilo kojim tajkunima, a ukoliko oni imaju takva saznanja neka urade ono što smo mi uradili – neka traže zvanične informacije i dobiće ih kao što smo ih i mi dobili o njima."

Radikali, međutim, u svom zahtevu odlaze dalje i traže odgovore na pitanja koliko novca su od građana opljačkale sve Vlade Srbije u poslednjih osam godina u raznim korupcionaškim i kriminalnim aferama, i postavljaju pitanje koliko koštaju vile u kojima žive predsednik Boris Tadić i ministar Dragan Šutanovac. Funkcioner Demokratske stranke Jelena Marković kaže da su ovakvi istupi Radikala očekivani budući da u predizbornu kampanju ulaze bez konkretnog programa i odgovora na pitanje kako popraviti životni standarad građana i naglašava:

"Vrhunac besmisla i licemerja jeste činjenica da tu antikorupcijsku kampanju, da je tako nazovem, vodi SRS koja je do 2000. godine urušila sve što je bilo ekonomski zdravo i normalno, zahvaljujući krađama, korupciji, zatvorenom sistemu šverca i crnom tržištu."

Pitanje imovinskog stanja političara kao tema u prvi plan je iskočila zbog mogućnosti da se optužbama na račun političkih protivnika steknu izborni poeni, ali političari u suštini ne računaju sa ozbiljnim proverama ni sopstevnog imovnog stanja ni optužbi na račun političkih oponenata, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija:

"Nemoguće je proveriti sve tvrdnje, koje se iznose na račun političkih protivnika, za tako kratko vreme. Mislim da se dosta ide na stvaranje tog efekta kod birača, da birači političke protivnike dožive na negativan način, a zapravo u stvarnosti nema nikoga ko bi sve te tvrdnje u ovako kratkom roku mogao proveriti."

U međuvremenu, predsednik G 17 Plus Mlađan Dinkić predložio je donošenje novog zakona o zaštiti sukoba interesa po kojem će političarima koji ne prijave svu imovinu biti doživotno zabranjeno bavljenje politikom. Nemanja Nenadić ističe da je u Zakon moguće involvirati i takvu odredbu, ali i zaključuje da se i nakon izbora teško može očekivati sistemsko rešenje ovog problema:

"Čini mi se da se ne možemo nadati nekim jasnijim programima za borbu protiv korupcije ni posle ove izborne kampanje jer se, za sada, velika većina rasprava po tom pitanju vodi na nekom personalnom nivou – bez detaljnih programa aktivnosti koje bi pojedine stranke sprovodile ukoliko bi bile u prilici da vrše vlast nakon 11. maja."

XS
SM
MD
LG