Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politički analitičari u Prištini ocenjuju da će organizacija srpskih izbora na Kosovu voditi u paralelizam vlasti i teritorijalnu podelu. Smatra se da je vlasti u Beogradu održavanje izbora na Kosovu više politički cilj.

Organizacija srpskih izbora na Kosovu dovešće do uspostavljanja dvostruke vlasti na Kosovu i time narušiti suverenitet Kosova, ocenjuju politički analitičari. Ramuš Tahiri upozorava kako je najveći izazov za institucije Kosova uspostavljanje srpske vlasti na Kosovu posle eventualnih izbora.

“Srpski lokalni organi vlasti bili bi direktan napad na državni sistem Kosova, jer bi se time uspostavila paralelna vlast Republike Srbije na Kosovu. To nijedna zemlja ne bi dozvolila”, kaže Tahiri.

Srpski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić je pozvao šefa UNMIK-a Joakima Rikera da raspiše lokalne izbore za Srbe na Kosovu za 11. maj. Zvanična Priština je stava da se lokalni izbori Srbije ne mogu održati na Kosovu, jer je za njih nadležan UNMIK, odnosno kosovske vlasti. Misija UN je prethodno saopštila da bi organizovanje lokalnih izbora Srbje predstavljalo kršenje Rezolucije 12 44, a da će i u slučaju da se oni održe rezultat biti nevažeći.

U tom pogledu, za Miđena Keljmendija, analitičara političkih kretanja, održavanje izbora je nastavak korisćenja kosovskih Srba za političke potrebe Beograda. Keljmendi smatra da se radi o političkom debaklu.

“Ovo je igra srpske vlasti na čelu sa Koštunicom, koja u suštini sadrži samo laž i manipulaciju sopstvenog naroda. Glasanje u srpskim sredinama na Kosovu i odnošenje tih glasova u Beograd, za mene je politički debakl”, kaže Keljmendi.

Najavljeno je da će kosovske i međunarodne institucije vrlo brzo usaglasiti zajednički stav povodom namere Beograda da na Kosovu održi lokalne izbore. Prethodno su predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači izjavili da podržavaju stav šefa UNMIK-a da se lokalni izbori ne mogu održati na Kosovu 11. maja već posle toga, kako ne bi bili legitimisani kao izbori Srbije. Čelnici institucija si zatražili od međunarodne zajednice da ne dozvoli održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu.

Ali, prema oceni Tahirija, ne postoje mehanizmi koji bi to sprečili, jer se smatra da se izjašnjavanjem građana ne krši zakon.

“Ukoliko se izbori održe i ocene se kao izjašnjavanje građana, onda to neće imati posledice. Ali ako se uspostavi srpska vlast to znači kršenje zakona, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova”, smatra Tahiri.

Tahiri dodaje da u slučaju organizovanja izbora za to neće biti odgovorne institucije Kosova već međunarodna administracija. Prema rečima Miđena Keljmendija, institucije Kosova se nalaze pred velikom provokacijom.

“Institucije Kosova ne poseduju konkretne instrumente kojima bi zaustavili organizacaciju izbora. Ono što mogu da urade vlasti jeste da ovaj izazov postave kao veliki problem za međunarodnu zajednicu”, ističe Keljmendi.

Mnogi analitičari ocenjuju da bi organizovanje lokalnih i parlamentranih izbora Srbije na Kosovu moglo izazvati i tenzije. I kosovski lideri su ocenili da bi to predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari Kosova, i dovelo do destabilizacije.

U svakom slučaju i dok se smatra da je održavanje lokalnih izbora protivno svim pranim aktima na Kosovu, prema dosadašnjim izjavama održavanje parlamentarnih izbora 11. maja ne bi bilo problematično. UNMIK je saopštio da parlamentarne izbore Srbije neće podržati ali ni sprečiti njihovo održavanje.

XS
SM
MD
LG