Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpske vlasti ne odustaju od lokalnih izbora


Kosovo, pano uz put u selu Zubni Potok, u blizini Kosovske Mitrovice.

Vlasti u Beogradu spremaju se da održe i parlamentarne i lokalne izbore na Kosovu, bez obzira što je UNMIK najavio da će rezultati lokalnih izbora biti ništavni, jer organizovanje tih izbora nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Bez obzira na upozorenje UNMIK-a, u Beogradu ne odustaju od namere da, uz parlamentarne izbore, na Kosovu organizuju i lokalne, navodeći da će time na najbolji način zaštiti interese i potrebe Srba u sredinama gde čine većinu. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić pozvao je šefa civilne uprave na Kosovu Joakima Rikera da raspiše lokalne izbore za čije je sprovođenje, naveo je u pismu ministar Samardžić, Srbija u potpunosti spremena u tehničkom i u organzacionom smislu. Portparolka Ministarstva za Kosovo Daniela Nikolić u izjavi za naš program kaže da je prošlogodišnjom izmenom Uredbe o organizovanju izbora na Kosovu Riker izmenio proceduru, pa stoga, tvrde u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju,država Srbija može da organizuje lokalne izbore na Kosovu:

„Beograd poziva UNMIK da pomogne u lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, jer bi to veoma pomoglo u daljoj stabilizaciji situacije i postizanju što normalnijih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji.Ovakav korak bi bio dobar u pravcu postizanja dalje saradnje u novoj realnosti nakon jednostrano proglašene nezavisnosti. I ovi izbori bi baš trebalo da pomognu da se regulišu odnosi između UNMIK-a i lokalnih sredina gde žive Srbi i to postavljanjem legitimnih predstavnika Srba. Tehnički problemi ne bi trebalo da postoje, s obzirom da je Riker isto ovo uradio prošle godine, kada je ovlašćenje u vezi organizovanja izbora preneo na kosovske institucije. Očekujemo da to isto sada može da uradi u slučaju lokalnih izbora u sredinama u kojima žive Srbi.“

Inače, Republička izborna komisija usvojila je rokovnik za obavljanje izbornih radnji u postupku sprovođenja lokalnih izbora na teritoriji Kosovo i Metohija. Zaključenje posebnog biračkog spiska predvideno je do 25. aprila. Predsednik koordinacionog centra za Kosovo Vuko Antonijević potvrđuje za naš program da će se zajedno sa parlamentarnim na Kosovu održati i lokalni izbori:

„Mi ćemo izbore da organizujemo svugdje za izbegla i raseljena lica što se tiče Srbije. A što se tiče Kosova i Metohije, gde god su veće srpske enklave, gde veći broj Srba živi, sigurno će biti organizovani i tamo. Mislim da nije uputno i dobro da gospodin Riker sprečava izbore jer je to demokratsko pravo. Srbi imaju pravo da izaberu svoje predstavnike, kada je u pitanju i lokalna samouprava, jer znate da Srbi nisu učestvovali na prošlim izborima upravo iz toga razloga što su ih neovlašteno raspisale kosovske institucije. Mi ćemo da insistiramo da zajedno idu i loklani i parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji.“

Na primedbu da se organizovanje lokalnih izbora u srpskim enklavama kod vlasti u Prištini ali i u međunarodnoj upravi tumači kao želja Beograda da pojača politički uticaj na lokalne Srbe i kao stvaranje dvovlašća u pojednim oblastima, pogotovo na severu Kosova, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Vuko Antonijević kaže:

„Pa znate šta, mi tražimo svoje pravo. Srbi nisu učestvovali na prethodnim lokalnim izborima, Srbi nemaju svoje legitimne predstavnike kada je u pitanju lokalna samouprava i želja tog naroda je da učestvuje i da ima svoje legalno izabrane predstavnike. Mi ćemo sve da uradimo da do toga dođe, sada ćemo videti kako to sve dalje teče. Vi znate da je veća koncentracija Srba u centralnom delu, kosovskom pomoravlju, Štrpcu, severni deo Kosova i Metohije i jedan zaista mali deo živi u Metohiji. Tako da, gde god to bude izvodljivo, na svim ti mestima će se izbori organizovati ponovo.“

Inače, ranije je šef Misije UN-a na Kosovu rekao da samo UNMIK može da organizuje izbore na teritoriji Kosova i ponovio da ukoliko Srbija pokuša da organizuje lokalne izbore oni neće biti validni.

XS
SM
MD
LG