Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd još nije odgovorio na Rikerovo pismo


Joachim Ruecker

Šef UNMIK-a Joahim Riker još nije dobio odgovor zvaničnog Beograda u vezi sa pismom koje je uputio ministru za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Slobodanu Samardžiću o održavanju sprskih lokalnih izbora na Kosovu.

I dok srpski zvaničnici i nakon pisma koje im je uputio Riker izjavljuju da će održati lokalne izbore na Kosovu, UNMIK smatra da treba sačekati zvaničnu reakciju Boegrada pre nego što preduzme naredne korake.

“Još nismo dobili odgovor od Beograda u vezi sa pismom specijalnog izaslanika UN za Kosovo. Ne možemo da reagujemo na komentare koje su beogradski zvaničnici izrekli, ali je jasno da će, kako stoji i u pismu, ukolilko Srbija održi lokalne izbore na Kosovu oni biti nelegitimni“
, izjavio je za naš program porparol UNMIK-a, Sven Lindholm.

UNMIK ima neutralan stav što se tiče održavanja parlamentarnih izbora, dok kada se radi o lokalnim izborima ističe da ih na Kosovu mogu organiozvati samo oni. Da bi se rešio problem sa lokalnim izborima šef UNMIK-a je predložio Vladi Srbije odlaganje održavanja lokalnih izbora na Kosovu.

„To podrazumeva da ako Srbija želi održati legitimne izbore u pet opština sa srpskoim većinom onda se može razgovarati o modalitetima takvih izbora“, kaže Lindholm, ne objašnjavajući šta bi to u suštini značilo i kako bi bili organizovani.

UNMIK istovremeno ne daje informacije o mogućim merama koje će preduzeti ako se lokalni izbori Srbije održe na Kosovu 11 maja.

„Verujemo da će Vlada u Boegradu biti obazriva i imati u vidu moguće reperkusije, koje su istaknute u pismu, ali mi sada ne možemo govoriti o onome što se može dogoditi“, kaže Lindholm.

Premijer Srbija Vojislav Koštunica je medijima u Beogradu izjavio da će održavanjem lokalnih izbora na Kosovu Srbija potvrditi da je Kosovo njena teritorija, ističući da će se izbori održati hteo to UNMIK ili ne. UNMIK i Vlada Kosova su ocenili da su jedine mere koje mogu preduzeti mogućnost da se lokalni izbori proglase nevežećim. Opozicija u Prištini smatra da UNMIK i Vlada treba da budu mnogo oštriji i da ne dozvole održavanje lokalnih izbora na Kosovu.
XS
SM
MD
LG