Dostupni linkovi

Riker upozorio Beograd: Lokalni izbori nelegalni


Joachim Rucker
Joachim Rucker

Administracija UN na Kosovu je saopštila da je održavanje lokalnih izbora Republike Srbije na Kosovu protivno Rezoluciji 12 44 Saveta bezbednosti UN. U pismu upućenom Beogradu, šef UNMIKa Joakim Riker je ukazao da su lokalni izbori nelegalni, dok se parlamentarni mogu održati.

Lokalni izbori Republike Srbije na Kosovu su nelegalni, dok se parlamentarni izbori mogu održati, odgovor je UNMIK na zahtev vlade u Beogradu za održavanje izbora i na Kosovu 11. maja.

Portparol UNMIK-a Sven Lindolm kaže da je šef UNMIK-a stavio do znanja Beogradu da ako Srbija pokuša da organizuje lokalne izbore oni neće imati nikakvu validnost:

“Šef UNMIK-a je poslao pismo ministru Samardžiću u kojem ga obaveštava da će lokalni izbori biti nevažeći i nelegalni, dok se parlamentari mogu održati”, rekao je Lindolm, dodajući da se ‘sada čeka reakcija Vlade Srbije na UNMIK-ovo objašnjenje’.

Šef UNMIK-a je u jednom intervjuu izjavio da Srbija ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN. A kada su u pitanju parlamentarni izbori Riker je rekao da međunarodna administracija neće ometati a ni pomoći u njihovom održavanju.

Organizacija lokalnih i parlamentarnih izbora Republike Srbije na Kosovu je neprihvatljiva i za institucije u Prištini. Osim upozorenja da su izbori nelegalni i da njihovi rezultati neće važiti na Kosovu, nema najava da će biti sprečeno njihovo održavanje.

Porpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući (Kuqi) kaže da će se reagovati zakonskim putem.

“Prvi korak je da se izbori proglase nevažećim, a drugi da rezultati nemaju nikakav zakonski efekat na Kosovu”, ističe Kući.

Prema rečima Kućija, vlada neće nasilno sprečavati izbore ali će zaštititi celovitost Kosova.

“Vlada nema za cilj da upotrebi nasilje vec da očuva suverenitet i funkcionisanje države”, kaže Kući.

S druge strane, kosovski Srbi smatraju da su lokalni izbori neophodni srpskoj zajednici, koja treba da izabere svoje predstavnike. Nenad Radosavljević, član izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća iz Leposavića, kaže da se ne mogu samo Srbi kriviti za kršenje Rezolucije 12 44, jer prema njegovim rečima ona je u mnogim drugim stavkama takođe remećena. Prema oceni Radosavljevića UNMIK se ne treba mešati u parlamentarne i lokalne izbore, jer su to unutrašnji izbori srpske zajednice.

“To je ono što je i moja zamisao bila od pre četiri godine o stvaranju srpske Skupštine i o tome da se jednostavno srpska zajednica sačuva kao konstitutivni element ovog prostora. Mislim da je to sasvim razumno da se dozvoli i da se to prihvati kao jedna realnost. To znači da Srbi trebaju da budu vlast na sopstvenom prostoru, da upravljaju svojim životima isto onoliko koliko se ne treba u budućnost bilo kada pokušavati da se upravlja Albancima.”

Srbi su bojkotovali kosovske lokalne i parlamentrane izbore 17. novembra prošle godine. Kako bi se pronašlo rešenje za takvu situaciju, posle bojkota u opštinama na severu Kosova, UNMIK je morao da produži mandat aktuelnoj vlasti. Otkada je Srbija najavila da će parlamentarne i lokalne izbore 11. maja organizovati i u srpskim sredinama na Kosovu, UNMIK upozorava da su izbori za lokalnu vlast suprotni Rezoluciji 12 44 i Uredbi prema kojoj samo UNMIK može da organizuje lokalne izbore. Međutim, izbori za parlament Srbije u srpskim srednama na Kosovu nisu problematični ni za UNMIK ni za Vladu. UN administracija navodi da neće ometati njihovo održavanje ali ni podržati taj proces, dok kosovska vlada kaže da Srbi mogu glasati na osnovu principa dvojnog državljanstva.

XS
SM
MD
LG