Dostupni linkovi

Početak stvaranja srpskog entiteta?


Gračanica - Srbi su 20. januara 2008. glasali na izborima za predsednika Srbije i na biračkim mestima na Kosovu.

Srpske vlasti odlučile su da provedu lokalne izbore 11. maja i na Kosovu, u 23 opštine gde je većinsko srpsko stanovništvo, a UNMIK se usprotivio tome. Analiziramo šta je pozadina ovakve odluke i koje su moguće posledice?

Vlada Srbije donela je zaključak kojim je preporučila Republičkoj izbornoj komisiji da sprovede izbore za lokalne organe vlasti na Kosovu kaže u izjavi za naš program predsednica RIK-a Sonja Brkić, odgavarajući na pitanje čime je ovo telo bilo rukovođeno prilikom usvajanja Uputstva za sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu.
“Zaključak republičke Vlade je obavezujući akt. S obzirom da je obavezujući akt Republička izborna komisija je više dana razmatrala mogućnosti organizovanja izbora, i usvojen je jedan dokument Rrepublicke izborne komisije koja je bila rukovođena time da je odluku donela republička vlada, a mi smo napravili akt da tu odluku sprovedemo”.
Istovremeno, pomoćnica ministra za Kosovo u Vladi Srbije Branilsava Alendar za naš radio kaže da ovakva odluka RIK-a ne znači da je to konačna odluka kada su u pitanju izbori na Kosovu, te da postoji dobra volja da se reši pitanje lokalne samoprave u sredinama u kojima Srbi nisu prošli put izašli na izbore:
“Sam Riker je dao tome pozitivan doprinos onda kada je za šest meseci produžio mandat onih uprava u loklanim sredinama koje nisu izašle na izbore. Prema tome, za sve one koji žele multietničnost na Kosmetu potrebno je da se ustanove lokalne vlasti legalno izbrane i ovo je jedan korak ka tome."
Lokalne vlasti koje bi eventualno bile izabrane na izborima koje bi na Kosovu organizovale srpske vlasti, sasvim izvesno funkcionisale bi nezavisno od Prištine, kaže predsednica izvršnog Odbora SNV centralnog Kosova Rada Trajković i podvlači:
“To je projekat podele, ali ta podela moći će da se implementira samo na severu Kosova, sve ostalo je zavaravanje naroda. Meni je najopasnije to što reklamna mašinerija nekih partija predstavlja Kosovo i Metohiju i tu će se stvarati vrlo napeta situacija između nečega što jeste odluka UNMiK-a i poštovanja Rezolucije 12 44 i onoga što bude opredeljenje posebno partija koje prosto guraju proces lokalnih izbora, a pre svega mislim na demokratsku stranku Srbije”.
Stručnjak za međunarodno pravo Jelena Milić smatra da je odluka Beograda da organizuje lokalne izbore rezultat nemogućnosti međunarodne zajednice da obezbedi prisustvo i puni legitimitet na čitavom Kosovu:

Posledice takve odluke su dalje sluđivanje srpske zajednice na Kosovu - kome ona treba da se okrene Prištini ili Beogradu kao administrativnom centru?
“To srpski državni vrh očito koristi da sprovede neki svoj naum i poltiku, međutim posledice takve odluke su, po mom mišljenju, dalje sluđivanje srpske zajednice na Kosovu, kome ona treba da se okrene Prištini ili Beogradu kao administrativnom centru. Ne vidim da će to na duge staze doprineti stabilizaciji, mislim da takva odluka može samo da unese dodatnu konfuziju”.
Ono što, takođe ostaje sporno u odluci srpskih vlasti je pitanje koji je kriterijum korišćen u odabiru sredina u kojima će biti organizovani izbori. Pomoćnica ministra za Kosovo Branislava Alendar o tome kaže:
“Budući da su se izbori raspisivali i data je mogućnost i albanskom stanovnoštvu da učestvuje na izborima i da su oni to odbijali, ovog puta ta 'igranka' neće biti ponovljena na taj način. Pristup je takav da se izbori organizuju u onim sredinama gde likalne vlasti nisu bile izabrane u novembru. Zato će to biti samo za one sredine gde je većinsko nealbansko, odnosno srpsko stanovništvo”.
Na posletku, Rada Trajković zaključuje da će namera Beograda da organizuje lokalne izbore na Kosovu među samim Srbima proizvesti paradoksalnu situaciju:
“To je da trenutno imamo u Parlamentu Kosova Srbe koji nemaju legitimitet u smislu podrške Srba, a sa druge strane imaju legalitet i njih priznaje međunarodna zajednica. Sada možemo dobiti neke Srbe koji će se hvaliti legitimitetom, a neće imati legalitet jer će doći u sukob sa nečim što će biti preporuke UNMIK-a i sukobljavanje sa Rezolucijom 12 44. To će dovesti do novog sukobljavanja unutar srpske zajednice, a suštinski pravih izbora neće ni biti jer ne mogu da se organizuju na jedan pravi, odgovoran i verodostojan način”.
Priština očekuje reakciju međunarodnih institucija
UNMIK je ponovo podsetio Beograd da je održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu gaženje Rezolucije 1244 UN-a. Vlada Kosova istovremeno ističe da je teritorijalni integritet Kosova neprikosnoven, dok analitičari kažu da će eventualno održavanje lokalnih izbora na Kosovu značiti početak primene plana ministra za Kosovo u Vladi Srbije Slobodana Samardžića o funkcionalnoj podeli i stvaranju srpskog entiteta.
Portparol UNMIK-a, Aleksander Ivanko ističe kako treba praviti razliku između parlamentarnih i lokalnih izbora.
„Što se tiče parlamentarnih izbora mi ćemo se pridržavati ranije politike, niti ćemo ih organiozvati niti ćemo ih ometati, ali su lokalni izbori gaženje Rezolucije 1244.“

Šef UNMIK-a Joachim Rucker i premijer Kosova Hašim Tači
UNMIK još nije rekao konačnu reč o tome hoće li dozvoliti održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu, nezavisno od toga što se to smatra gaženjem Rezolucije 1244. Sa druge strane, Vlada i premijer Kosova, iako još uvek nisu izneli odrečan stav o održavanju izbora, kažu da su od međunarodnih zvaničnika zatražili da se pobrinu za zaštitu zakonitosti i da ne dozvole ugrožavanje teritorijalne celovitosti Kosova. Premijer Tači je na sednici Vlade u Mitrovici rekao da se institucije Kosova suprostavljaju svakom dovođenju u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje i obećao konkretne planove za integraciju Mitrovice i zajednica u ovom delu zemlje.
„Preduzećemo sve mere da se pobrinemo za očuvanje teritorijalne celovitosti, punu administrativnu integraciju ali i integraciju građana. Biće dodatnih angažovanja u skladu sa dokumentom predsednika Ahtisarija, kao što će ih biti na celom Kosovu. Mi se nadamo uspehu“, rekao je kosovski premijer.
Politički analitičar Lulzim Peci kaže da će održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu imati posledice koje će se osećati godinama. Održavanjem ovih izbora na Kosovu će delovati dva zakonodavstva, dok je konačni plan svega ovoga ostvarivanje srpskog plana i stvaranje srpskog entiteta na Kosovu.
„Održavanjem ovih izbora praktično se oživotvoruje plan Samardžića, koji ima za cilj funkcionalnu podelu Srba i Albanaca i to će onemogućiti ostvarivanje paketa Martija Ahtisarija. Drugi dugoročni aspekt je da Srbija kroz ove izbore i novu strategiju stvori mnogo jaču pregovaračku poziciju, za pregovore koje ona očekuje da održi u budućnosti, što se tiče stvaranja srpskog entiteta na Kosovu“.
Kao što su ovih dana potvrdili i najviši zvaničnici UNMIK-a, zvanični Beograd je na Kosovu podržavao i finansirao paralelne strukture. Posle proglašavanja nezavisnosti Kosova otvoreno se govori o podeli srpske zajednice na Kosovu od institucija Kosova i njeno funkcionisanje prema zakonima Srbije. Eventualno održavanje lokalnih izbora je do sada najveći izazov u tom pravcu.

Pogledajte komentare (12)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG