Dostupni linkovi

Potvrđeno: Iz RS planiran atentat na Vukčevića


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

U Beogradu je danas potvrđeno da su bivši pripadnici Državne bezbednosti Republike Srpske planirali atentat na tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Novinarima je potvrđeno da je u Tužilaštvu još polovinom februara saslušan svedok, čije ime nije objavljeno, koji je potvrdio da su u atentat na tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića bili umešani i nekadašnji saradnici Milorada Ulemeka Legije, koji su ga, kako je naveo u izjavi, pozvali da učestvuje u atentatu i obećali da će za to biti dobro plaćen. Tužilac Vukčević kaže da je taj svedok sam kontaktirao Tužilaštvo za ratne zločine:


"Po čoveka koji nas je obavestio smo poslali vozača i doveli ga ovde. Kompletnu njegovu izjavu smo snimili, njegovo ime i prezime, broj lične karte, matični broj itd., i on nije tražio ništa zauzvrat."

Dnevni list “Blic” naveo je kako je svedok bio uplašen kada je davao izjavu i objavio neke delove te izjave:

"Znam da su to ljudi koji u ratu bili dobri sa Legijom, a jedan pogotovo. Oni mene znaju kao patriotu, ali na patriotizam gledamo različito jer ja mislim da ne trebamo međusobno da se ubijamo. Bio sam u Banja Luci i počeli smo priču o Kosovu i Metohiji pa su me posle pitali šta ćemo sa izdajnicima, a onda su se polako otvorili i pričali o organizaciji i pozvali su me da učestvujem, da budem logistika, kao vozač. Rekli su i da će mi biti dobro plaćeno."

Tužilac Vladimir Vukčević istakao je kako su pretnje Tužilaštvu i njemu lično sve učestalije i da je zbog toga važno da javnost sa tim pretnjama bude upoznata:

"Ciklično nailazi ovakva atmosfera, da tako kažem, linča, kada počinjem da dobijam pretnje. Obično dolaze nakon izjava pojedinih političkih lidera u javnosti, koji upravo omalovažavaju posao kojim se bavimo, a ja mislim da se ovde radi o jednom vrlo važnom državnom poslu. Moramo se dokazati pred međunarodnom zajednicom da smo jedna civilizovana država koja može uraditi taj posao. Neposredan povod, pošto je ova pretnja došla još polovinom februara, je bio još jedno pismo koje je stiglo juče, koje je inače napisano je latinicom – te vrle patriote čak ne pišu ćirilicom. Moralo se reagovati."

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da je poslao jasnu poruku da sve nadležne službe, zadužene za javnu i državnu bezbednost, imaju obavezu da pruže punu zaštitu nosiocima pravosudnih funkcija i naglasio da je dobio uveravanja da će biti otklonjeni svi potencijalni rizici:

"Nalazim se u stalnom kontaktu i sa policijskim organima i sa drugim službama i imam uveravanja da su sve bezbednosne procene izvršene, da svi koji su nadležni sprovode pun kapacitet svojih nadležnosti i da se možemo pouzdati da će biti otklonjeni svi rizici o kojima je ovde reč."

Petrović je povodom najnovijih pretnji tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, još istakao da ugroženosti nosilaca pravosudnih funkcija doprinose i politički ambijent u Srbiji:

"Imamo velike političke neprilike zbog toga što postoje ozbiljni politički činioci, velike političke stranke, u Srbiji koji negiraju postojanje ratnih zločina, koji omalovažavaju rad Tužilaštva za ratne zločine i sudije koji sude ratne zločine. To proizvodi nedopustivu atmosferu u društvu koja potpuno relativizuje potrebu društva i države da se bori protiv ovog najtežeg oblika kriminala i socijalne patologije."

Sa druge strane, direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, istakla je da Tužilaštvo ne bi trebalo da obraća pažnju na ovakve pretnje:

"Oni moraju, kad god dobiju neke podatke ili pretnje, to proslediti policiji i obavezati je da razreši to pitanje, a ukoliko policija ne uspe u tome, onda da kažu kako policija nije uspela da identifikuje te koji upućuju pretnje, a ne da javno pokazuju koliko su nemoćni. Meni nije jasno koja je njihova strategija, kako će Tužilaštvo uopšte procesuirati one koji su počinili ratne zločine ako javno kukaju i govore kako se njima šalju pretnje i kako neko hoće da ih ubije. To je moj stav, možda nisam u pravu, ali da sam ja tužilac za ratne zločine nikada ne bih objavila pretnje."

Na ovakve izjave Nataše Kandić, vrlo oštro reagovao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić. On za RSE kaže:

"Mislim da je to zaista uvredljivo."

I ministar Petrović naglasio je da ovakve pretnje treba shvatiti veoma ozbiljno:

"Svako ko olako shvata ovakve pretnje, svako ko sa omalovažavanjem pristupa ovakvim situacijama treba da se seti da smo se svi zajedno početkom 2003. godine nalazili u sličnoj situaciji. To se završilo tako što je predsednik Vlade Republike Srbije Zoran Đinđić bio ubijen. Mi to sebi kao zemlja ne smemo više nikada dopustiti i zbog toga još jednom tražim od svih koji su nadležni da preduzmu sve potrebne mere. Verujem da kao zemlja možemo izaći na kraj sa ovakvim pojavama i nepravom."

XS
SM
MD
LG