Dostupni linkovi

UNMIK protiv srpskih izbora na Kosovu


Priština, sedište UNMIK-a
Priština, sedište UNMIK-a

Održavanje lokalnih izbora Srbije u srpskim sredinama na Kosovu je kršenje Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti UN, izjavili su predstavnici UNMIK-a. I institucije Kosova smatraju da izbori druge države narušavaju suverenitet Kosova.

UNMIK-u je upozorio Beograd da organizovanje lokalnih izbora Srbije na teritoriji Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 12 44. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da će taj stav i zvanično biti upućen Srbiji.

“U odgovoru na pismo koje je UNMIK-u poslao ministar Samardžić, poručićemo da ako Srbija pokuša da organizuje lokalne izbore na Kosovu to će predstavljati kršenje Rezolucije 12 44 i neće imati zakonsku validnost”, kazao je Ivanko.

Portparol UNMIK-a je dodao da je to zajednički stav i članica Kontakt grupe za Kosovo. Ranije je vlada Srbije uputila UNMIK-u zahtev za održavanje izbora i na Kosovu. Državni sekretar Ministarstva za Kosovo Dušan Proroković izjavio je da raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu nije u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. U međuvremenu, visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da su srpski izbori veoma vazni i zbog činjenice da će se održati na severu Kosova.

I dok je za predstavnike UNMIK-a i institucija Kosova problematično održavanje lokalnih izbora 11. maja, još nije poznato da li će biti dozvoljeno održavanje srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu. Portparol Ivanko kaže da će UNMIK-a reagovati kao i u ranijim slučajevima, to znači da ‘neće podržati a ni spreciti’ organizovanje srpskih izbora.

Međutim, predstavnici političkih partija iz Srbije počeli su predizbornu kampanju i na Kosovu, obilazeći srpske enklave. Predstavnici institucija Kosova ocenjuju da je održavanje izbora za parlament i lokalnu vlast Republike Srbije na teritoriji Kosova narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Ministar u vladi Kosova Arsim Bajrami ocenjuje da se organizovanjem srpskih izbora krše i UNMIK-ove uredbe i Ustav Kosova, koji je danas usvojen.

“Lokalne i parlamentarne izbore, prema planu Martija Ahtisarija, organizuje Kosovo. Namera srpskih vlasti je antiustavni akt”, kaže Bajrami.

Poslanik iz opozicione Aliajnse za budućnost Kosova Ahmet Isufi se katergično protivi oreganizovanju srpskih izbora na Kosovu.

“Kosovo je sada nezavisna i suverena država, međunarodno priznata od strane mnogih država. Održavnjem srpskih izbora narusasava se identitet Kosova, a kosovski Srbi ako žele da glasaju onda mogu da idu u Srbiju i tamo glasaju”, kaže Isufi.

Inace, administracija UN i dalje ostaje jedini autoritet koji je zadužen da organizuje izbore i potvrdi rezultate. U slučaju održavanja lokalnih izbora Republike Srbije u srpskim sredinama na Kosovu, oni neće biti važeći pošto ih UNMIK neće overiti.

XS
SM
MD
LG