Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorena Ambasada SAD u Prištini


Tina Kaidanow govori na otvaranju Ambasade SAD u Prištini

Sjedinjene Američke Države su danas zvanično u Prištini otvorile Ambasadu. Čelnici institucija Kosova su taj čin ocenili istorijskim trenutkom za Kosovo i dokaz jačanja veza između dve zemlje. U međuvremenu, odlučeno je da Skupština Kosova na sednici u sredu razmotri usvajanje Ustava Kosova.

“Otvaranje ambasade predstavlja novu fazu u odnosima između Kosova i SAD”, izjavila je otpravnica poslova u Američkoj ambasadi Tina Kaidanou. Govoreći na ceremoniji otvaranja, Kaidanou je izrazila privrženost Vašintgona razvoju Kosova.

“Posle proglašenja nezavisnosti i priznanja Kosova od najuticajnijih i najrazvijenijih zemalja sveta, Kongres je odobrio zvanično otvaranje ambasade u Prištini”, izjavila je Kaidanou.

Kaidanou je prenela pozdrave američke vlade i državne sekretarke Kondolize Rajs, ocenjujući da je ovo događaj ‘pun nade’. Američka predstavnica je ocenila da je Kancelarija te države dobro sarađivala sa kosovskim vlastima i da se otvaranjem Ambasade ulazi u novu fazu unapređenja tih odnosa.

Predsednik Fatmir Sejdiu je ocenio da je ovo istoriski trenutak za Kosovo zbog institucionalizacije diplomatskih odnosa izmejdu Kosova i SAD.

“Otvaranjem Američke ambasade u Prištini uspostavlja se jedan deo diplomatskih odnosa između dve zemlje. To će se krunisati otvaranjem ambasade Kosova u Vašingtonu”, rekao je Sejdiu.

Od proglašenja nezavisnosti, 17. februara, u Prištini su pored američke otvorene i ambasade Albanije, Velike Britanije, Nemacke i Švajcarske. Njihove kancelarije za vezu tranformisane su u diplomatska predstavništva. SAD su ubrzo po proglašenju nezavisnosti priznale Kosovo, a to je do sada učinilo 38 zemalja.

U međuvremenu, danas je Predsedništvo Skupštine odlučilo da Skupština Kosova na sutrašnjoj sednici razmatra usvajanje ustava. Na zahtev predsednika i premijera Kosova, Predsedništvo Skupštine je odlučilo da za sutra u 10 časova sazove vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati usvajanje ovog najvišeg pravnog akta. Čelnici institucija Kosova su ocenili da se usvajanjem ustava ‘legitimiše moderna država Kosovo’.

Ustav je prošle nedelje odobrio Međunarodni civilni predstavnik (MCP) Piter Fejt, kako je predviđeno planom Martija Ahtisarija. Nacrt Ustava Kosova sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova.

Kosovo se određuje kao parlamentarna Republika, a predviđeno je da predsednik ima veća ovlašćenja, među kojima je i vrhovni komandant buduće vojske Kosova. Albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu, precizirano je predlogom ustava. Ustav treba da stupi na snagu 15. juna.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG