Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo dobija moderan Ustav


Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači sa primercima Predloga ustava na ceremoniji potpisivanja u Prištini, 7. aprila 2008.

U Prištini je danas potpisan Predlog novog ustava Kosova, koji bi tokom narednih nedelja trebao da bude usvojen na sednici Skupštine.

Na ceremoniji, koju je organizovala Ustavna komisija potpise na Predlog ustava su stavili najviši zvaničnici institucija Kosova, članovi Parlamenta, Vlade i visoki međunarodni zvaničnici.

Primajući predlog Ustava, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da Kosovo dobija moderan ustav kojim se garantuje puna ravnopravnost građana i zajednica koje žive na Kosovu i ostvarivanje plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, kao osnov za rešenje statusa Kosova.

„Predlog Ustava Kosova još jednom potvrdjuje opredelenje institucija i naroda Republike Kosova da primeni u celosti Sveobuhvatni predlog predstavnika Ahtisarija, posebno odredbe koje se odnose na prava i slobode manjinskih zajednica na Kosovu.“

Premijer Kosova Hašim Tači je ocenio da je ustav koji se danas potpisuje vrednost slobode Kosova, koja obuhvata prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Ovaj je Ustav garancija slobode.On je pečat države Kosovo. Ovaj Ustav svakom građaninu Kosova obezbedjuje dostojanstvo“
, rekao je Tači.

Šef Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt je rekao da je potpisao ovaj akt nakon što je ocenio da odredbe Ustava poštuju u celosti osnovne principe paketa Martija Ahtisarija.

Rad na izradi Ustava Kosova je započeo još u vreme održavanja pregovora o statusu. Kako je predviđeno planom Ahtisarija, predlog je potvrdio i šef Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, dok će nakon današnjeg potpisivanja biti zakazana sednica Skupštine na kojoj će se usvojiti. Ustav Kosova stupa na snagu nakon završetka prelaznog perioda, sredinom juna ove godine.
XS
SM
MD
LG