Dostupni linkovi

Fejt za RSE: Ahtisarijev plan dobar za Srbe


Pieter Feith
Pieter Feith

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt (Pieter Feith) ocenio je da je od suštinske važnosti da kosovski Srbi prihvate plan Martija Ahtisarija, jer im se garantuje bolja budućnost. Fejt u intervjuu za RSE kaže da će od 15. juna, kada stupi na snagu ustav Kosova, biti okončana tranziciona faza.

Srpska zajednica na Kosovu ima koristi od plana Martija Ahtisarija i zato ćemo je ohrabrivati da prihvati taj predlog, izjavio je šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Fejt je kazao da su u Ahtisarijevom planu sadržana pitanja od suštinske važnosti za kosovske Srbe.
“Moramo ih ubediti da veruju odredbama plana. Srbi mogu imati bolju budućnost, bolje ekonomske mogućnosti a njihov način život biće u potpunosti poštovan”, kazao je Fejt, koji je i predstavnik EU na Kosovu.
Planom Martija Ahtisarija je predviđeno formiranje multietničke i demokratske države, uz jake garancije kosovskim Srbima, u vidu decentralizacije, odnosno formiranja opština.
Zvanični Beograd i kosovski Srbi ne prihvataju plan Ahtisarija a samim tim ni novu međunarodnu misiju EU, za koju kažu da nema mandat UN. Ne navodeći detalje, Fejt kaže da misija finkcioniše i na severu Kosova, a upitan da li će im u tome pomoći NATO, on kaže:
“NATO ima mandat da osigura mirno okruženje na celoj teritoriji Kosova. To će nama kao misiji pomoći.”
Komentarišući, predlog srpskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića o 'stvaranju atmosfere funkcionalnog odvajanja Srba i Albanaca na Kosovu', Fejt kaže da to nije dobar način za rešenje problema.
“Šef UNMIK-a ima obavezu da zauzme stav o tom pitanju. Što se mene tiče ovaj predlog ne može biti dobar put napred i nikome ne može doneti dobro”, istakao je Fejt.
Funkcionisanje Međunarodne civilne kancelarije je predviđeno planom Martija Ahtisarija, Nju je 28. februara odobrila Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, koju čini 15 razvijenih zemalja, među kojima SAD, neke evropske zemlje i Turska.
Cilj je da se ta kancelarija bavi ostvarivanjem plana međunarodnog posrednika. Šef te kancelarije Fejt kaže da je organizacija misije u toku.
“Mi smo još uvek u fazi izgradnje koja se prema Ahtisariju naziva tranzicioni period. Još nemamo sva ovlašćenja koja ćemo imati posle 15. juna”, kaže Piter Fejt.
Predviđeno je da se 15. juna, kada ustav Kosova treba da stupi na snagu, završi period tranzicije i počne mandat Međunarodne civilne kancelarije, odnosno nadgledanje ispunjavanja obaveza od strane kosovskih vlasti.
Ali šta će biti sa UNMIK-om? Fejt kaže da su modaliteti tranzicije, pitanja koja treba da odrede Ujedinjene nacije.
“Ujedinjene nacije treba da odluče u kojim oblastima, za koje su trenutno nadležne, žele da nastave da sprovode vlast, na osnovu Rezolucije 12 44”, izjavio je Piter Fejt.
Međunarodni civilni predstavnik ima ovlašćenja da poništi odluke ili zakone koje donesu kosovske vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere za čije akcije se proceni da nisu u skladu sa slovom ili duhom plana Martija Ahtisarija. Mandat MCP-a prestaje onda kada Međunarodna upravljačka grupa odluči da je Kosovo implementiralo uslove iz Ahtisarijevog plana.

(Priredila Anamari Repić)
XS
SM
MD
LG