Dostupni linkovi

Od ljeta ograničeno unošenje hrane


Sveti Stefan
Sveti Stefan

Od ove ljetne sezone u Crnoj Gori se očekuje početak primjene Zakona, na osnovu kojeg turisti više neće moći da unose hranu u većim količinama kao do sada. Neki to zovu krajem "paradajz turizma".

Hrana koju su, shodno višedecenijskoj navici, na ljetovanje u Crnu Goru, turisti iz regiona donosili u punim torbama, od ove godine će biti oduzimana na granici. Ovo propisuje Zakon o bezbjednosti hrane koji je usvojila Vlada polovinom februara. Ministar turizma Predrag Nenezić je tada rekao da je ovaj Zakon donijet isključivo zbog bezbjednosti zdravlja turista.

„U Njemačku ili Hrvatsku ne možete unijeti pršut, ili diše od dvije flaše vina, jer ćete platiti kaznu od 300 eura. Tako se više ni u Crnu Goru neće moći unositi hrana“, pojasnio je ministar Nenezić.

Pored toga, ipak je jasno da će ova mjere, ukoliko se budu striktno sprovodile, imati i konkretne ekonomske efekte. Očita je namjera države da konačno raskrsti sa takozvanim „paradajz turizmom“, koji podrazumijeva goste iz okolnih država, koji su do sada masovno ljetovali u Crnoj Gori koja inače boluje od slabe infrastrukture, bez ikakvog učešća u vanpansionskoj potrošnji, i koji bi čak i hranu za cijelo ljetovanje donijeli od kuće.

Crna Gora je u prethodnom periodu stekla loš imidž destinacije za masovni turizam, kaže diretkor Hotela "Queen of Montenegro" u Bečićima Dragan Ivančević, koji napominje da su se ovdje razvijala radnička odmarališta, koja su zauzimala najbolje lokacije, formirajući model turizma koji nije zabilježen nigdje u svijetu:
"To je jedini put da Crna Gora očuva svoju autentičnost: da svoje potencijale valorizuje kroz animaciju bolje turističke klijentele, umjesto dosadašnje stihije i ovog napada tih, takozvanih posjetilaca, odnosno, te neturističke klijentele".
Potvrda se može naći i u riječima sekretara Ministarstva turizma Željke Radak Kukavičić, koja je za naš program rekla da zdravstveni aspekt novih mjera nije jedini:
"Svakako jedan od razloga jeste bezbjednost turista i smanjenje količine hrane koju je unosila određena kategorija turista i koja se, naravno, nije adekvatno čuvala, i koja u automobilima, na visokim temperaturama, sigurno promijeni stanje i tako negativno utiče na zdravlje onih koji su je donijeli. Svakako, u određenom tranzitu smanjuje se i potrošnja tih gostiju upravo za iznos, odnosno, količinu hrane koje su donijeli iz zemlje iz koje su došli".
Sekretar Ministarstva turizma Željka Radak Kukavičić kaže da je Zakon o bezbjednosti hrane donijelo Ministarstvo poljoprivrede, a da je u toku priprema uredbi kojima će se precizno definisati količine hrane koje će biti dozvoljene za unos u Crnu Goru i sve u vezi kontrole na graničnim prijelazima koje će sprovoditi sanitarna i veterinarska inspekcija zavisno da li se radi o namirnicama životinjskog ili biljnog porijekla:
"Kontrolisaće se unos hrane na graničnim prelazima, odnosno, ulasku u Crnu Goru. Trenutno, prema akcionom planu koji imamo, očekujemo da već do kraja ova nedjelje imamo uredbe na Vladinom tijelima, i da će one već do polovine aprila biti objavljene u službenim listovima.“
Zabrana unošenja hrane u Crnu Goru će imati dvojak karakter. S jedne strane, štititiće se domaća proizvodnja, a s druge, eliminisaće se masovni dolazak gostiju niske platežne moći, kaže Drana Ivančević, direktor Hotela "Queen of Montenegro":
"Sada, kada je Crna Gora konačno shvatila da treba sama da razvija svoje resurse, da sama kreira svoju ekonomsku politiku, zaključilo se da je turizam zaista prioritetna grana privrednog razvoja, i u tom smislu se i stvorila obaveza, da se taj turistički proizvod, ili kvalitet turističkog proizvoda zaštiti. Najveća prodaja unutar jedne zemlje je taj unutrašnji izvoz preko turizma".
XS
SM
MD
LG