Dostupni linkovi

Pozivane samo Hrvatska i Albanija


Bukurešt, zgrada Parlamenta Rumunije gdje je održan NATO summit
Bukurešt, zgrada Parlamenta Rumunije gdje je održan NATO summit

Hrvatska i Albanija dobile su u četvrtak na samitu NATO-a u Bukureštu pozivnicu za članstvo. Pozivnicu Makedoniji je blokirala Grcka zbog spora oko imena te bivše jugoslavenske republike. Odložen je i pristup Ukrajine i Gruzije Akcionom planu za članstvo.

Hrvatska i Albanija dobile su u četvrtak na samitu NATO-a u Bukureštu pozivnicu za članstvo, objavio je generalni sekretar Alijanse Jap De Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer).
"Članice su se odlučile da pozovu dve zemlje zapadnog Balkana da započnu pregovore za ulazak u Alijansu. Zemljama koje su ostvarile svoj cilj dozvolite mi da u ime svih članica kažem: Čestitam i dobrodošli u porodicu".
Hrvatskoj i Albaniji dobrodošlicu je poželeo i američki predsednik Džordž Buš.
"Zadovoljan sam što se Alijansa saglasila da pozove Albaniju i Hrvatsku u članstvo. Obe države su pokazale sposobnost i spremnost da pruže snažan i kontinuiran doprinos NATO. Obe su sprovele veoma izazovne političke, ekonomske i bezbednosne reforme. Obe su slale trupe u NATO misije. Albanija i Hrvatska su spremne da preuzmu odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO i oni će biti izvanredni pripadnici alijanse".
Hrvatski premijer Ivo Sanader je istakao da NATO ponovo stvara istoriju prijemom zemalja sa zapadnog Balkana u svoje okrilje.
"Hrvatska je danas vodeći činilac u ključnoj zoni za evropsku bezbednost. Kao budući član NATO-a i Evropske Unije, mi nećemo okrenuti leđa našem susedstvu. Naprotiv, integracije u evroatlantske strukture omogućavaju nam nove instrumente i nadležnosti ali i odgovornosti za dodatnu stabilnost jugoistočne Evrope", kazao je Sanader.
Makedonija van NATO dok ne reši spor sa Grčkom
Pozivnicu Makedoniji je blokirala Grcka zbog spora oko imena te bivše jugoslovenske republike. Čelnici država članica NATO-a ovlastili su svoje ambasadore da mogu uputiti pozivnicu Makedoniji čim se reši spor oko imena tako da se ne mora čekati novi samit Saveza. Jap de Hop Shefer:
"Složili smo se da poziv Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji ostane na snazi, odnosno da će biti primljena čim se postigne obostrano prihvatljivo rešenje za njeno ime. Mi pozivamo na što hitniji nastavak pregovora i očekujemo da rešenje bude što pre postignuto".
Madedonska delegacija napustiće samit dan ranije u znak protesta, izjavio je šef diplomatije Antonio Milošoski. On je istakao da 90 odsto građana Makedonije podržava članstvo u NATO-u i da u ovom trenutku vlast treba da pokaže solidarnost sa svojim narodom.
Portparol Vlade Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je agenciji Asošijeted Press da je izostanak poziva njegovoj zemlji veliko razočarenje i da to može destabilizovati Balkan. Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani je izjavila da Atina želi da njen severni sused uđe u NATO ali samo kada se pronađe rešenje za ovo teško pitanje.
Predsednik SAD Džordž Buš:
"Žalimo što nismo bili u stanju da postignemo danas sporazum da pozovemo Makedoniju da se pridruži Alijansi. Makedonija je sprovela veoma teške reforme. Ona daje veliki doprinos NATO misijama u svetu. Pitanje imena treba rešiti brzo tako da se i Makedoniji može što pre poželeti dobrodošlica u NATO".
Sa samita je Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori upućen poziv na jači dijalog sa NATO u perspektivi učlanjenja, a Srbiji je takođe
predloženo jačanje dijaloga i saradnje sa Alijansom. Jap de Hop Shefer:
"Postignut je sporazum da se Bosna i Hercegovina i Crna Gora pozovu da počnu intenzivniji dijalog o čitavom spektru političkih, vojnih, finansijskih i bezbednosnih pitanja vezanih za njihove aspiracije članstva u NATO. Ova odluka o Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori je dodatni pokazatelj odlučnosti NATO-a da pomogne stvaranju bezbednosti na zapadnom Balkanu kroz partnerstvo. To podrazumeva i da su članice takođe otvorene za produbljivanje naše saradnje sa Srbijom".
Odložen pristup Ukrajine i Gruzije MAP
Zbog neslaganja Nemačke i drugih članica NATO, odlučeno je da se Ukrajina i Gruzija na ovom samitu ne priključe Akcionom planu za članstvo. Međutim, generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je da vrata Alijanse ostaju otvorena i za ove dve zemlje.
"Danas smo jasno predočili našu podršku njihovoj težnji da uđu u Akcioni plan članstva. Stoga ćemo početi intenzivne pregovore sa Ukrajinom i Gruzijom kako bi smo razmotrili sva važna pitanja koja se odnose na ukljućenje u Akcioni plan članstva. Zatražili smo od ministara inostranih poslova NATO da prvu procenu progresa ove dve zemlje izvrše u decembru 2008".
Prijem Ukrajine i Gruzije u NATO bila bi ogromna strateška greška, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar
Gruško povodom odluke lidera NATO na samitu u Bukureštu da Ukrajina i Gruzija jednog dana postanu članice alijanse uprkos protivljenju Rusije.
XS
SM
MD
LG