Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt odobrio je Nacrt ustava Republike Kosovo. O ustavu sada treba da se izjasni Skupština Kosova.

Vlada i građani Kosova mogu da započnu sa izgradnjom odrzzivog i muletietničkog drustva, izjavio je Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt pošto je u sredu odobrio Nacrt ustava Kosova. Konstatujući da je Nacrt ustava Kosova u skladu sa odredbama Ahtisarijevog plana, Fejt je izrazio zadovoljstvo zbog overe nacrta dokumenta, koji je prethodno u utorak usvojila Ustavna komisija.


“Čestitam članovima Ustavne komisije kao i svima koji su učestvovali u procesu izrade Ustava, ovog istorijskog dokumenta”, izjavio je Fejt, a saopštila služba Međunarodnog civilnog predstavnika.

Predsednik Ustavne komisije Hajredin Kući izjavio je da se ustav ne zasniva na etničkim već građanskim principima, na osnovu kojih je Kosovo definisano kao multietničko društvo kojeg čine Albanci i druge zajednice.

“Ovaj nacrt ima najbolji kvalitet u pravnom pogledu, harmonizovanu podršku svih institucija i na najbolji način zastupa prava većine i manjina”, rekao je Kući.

Piter Fejt je kazao da će se ustavom garantovati vladavina zakona, individualna prava i prava zajednica, što podrazumeva i prava kosovskih Srba.

“Pravo na lokalnu samoupravu je čvrsto obuhvaćeno nacrtom Ustava”, istakao je Fejt.

Pošto je Međunarodni civilni predstavnik odobrio nacrta ustava, predstoji da se o njemu zvanično izjasni Skupština Kosova. Očekuje se da ustav stupi na snagu posle završetka perioda tranzicije, a to je 15. jun.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG