Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stigla ruska pomoć za Srbe na Kosovu


Avion sa ruskom pomoći na Aerodromu u Beogradu, Foto: Radovan Borović

Danas je na beogradski aerodorm stigla prva ruska isporuka od 40 tona hrane koju ruska vlada šalje srpskom narodu na Kosovu. Ukupna ruska pomoć koja je planirana u još tri kontingenta je 140 tona i vredna je 1,7 miliona dolara.

Nešto pre 10 časova, avionom "Iljušin" 76 na beogradski aerodrom stigla je prva pošiljka koja se sastoji od 40 tona namirnica, a koje je obezbedilo rusko ministarstvo za vanredne situacije:
RSE: Šta je u avionu?
"Namirnice, ovo je prva isporuka."
Sačekavši rusku delegaciju ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je rekao da je ovo veliki dan za Srbiju i Srbe na Kosovu:
"Stigla je hrana, a potom će, 4., 8. i 10. aprila, doći i druge pošiljke. Doći će još nešto hrane, a većina materijala koji bude stigao kasnije, u sledeća tri dolaska, biće medicinski materijal i oprema, lekovi i higijenski materijal."
Grupa od tridesetak novinara i snimatelja imala je nakratko priliku da na aerodromskoj pisti snimi unutrašnjost aviona:
RSE: Da li je neko bio '99. godine kada su dovozili pomoć?
"Bio je onaj veći avion, Antonov, onaj ogromni vojni. Nije ni ovaj mali, ali iz onog su izlazili kamioni."


Posle susreta sa ruskom delegacijom ministar Samardžić je rekao da pošiljka koja je danas stigla iz Rusije "znači mnogo u materijalnom i moralnom smislu":
"Još jednom najdublja zahvalnost ruskom narodu, državi i ministarstvu za vanredne situacije na ovoj izuzetnoj pošiljci koja nam znači veoma mnogo. Ovo je pošiljka koja će pomoći ljudima da opstanu, ali će im biti i veliki podstrek da istraju i ostanu na KiM u svojoj državi Srbiji, uz pomoć prijatelja iz sveta, a pre svega Rusije."
Otpravnik poslova ruske ambasade u Beogradu Aleksej Sokolov kaže da je ovo prva etapa pomoći Rusije srpskom stanovništvu na Kosovu:
"Iskreno se nadamo da će ova pošiljka pomoći stanovništvu srpskih enklava na Kosovu, u ovoj komplikovanoj situaciji u kojoj se oni tamo nalaze."
Pomoć će krenuti odmah pošto prođe carinsku proceduru i u roku od dan-dva biće distribuirana srpkim porodicama na Kosovu i Metohiji:
"Što se tiče distribucije, ona će biti obavljena odmah, postoji jedna mala procedura koja će se obaviti ovde na carini. Biće potrebno dan-dva da se pomoć distribuira na KiM. Za humanitarnu pomoć na KiM je zadužen UNMIK i smatramo da neće biti nikakvih problema da pomoć stigne baš onima kojima je namenjena. Imamo u vidu da najveći broj porodica, koje su tačno navedene kao primaoci ove pomoći, živi južno od Ibra i tim pre je potrebno da im pomoć bude dostavljena brzo i efikasno. Naglašavam da je ovo humanitarna pomoć, za nju je, kao nadležni, zadužen UNMIK i ne bi trebalo da bude nekih problema."
Danas je stigla prva isporuka od 40 tona hrane, a naredne tri će stizati, 4.,8. i 10. aprila.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG