Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samaržić najavio je da će vanredni izbori za Skupštinu Srbije biti održani i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U Republičkoj izbornoj komisiji očekuju objašnjenja na koji način će izbori biti sprovedeni.

Stručne organizacije takođe nemaju odgovor na ptanje da li Srbija to može učiniti bez saglasnosti međunarodnih i organa vlasti u Prištini, dok se na samom Kosovu čuju ocene i onih prestavnika Srba koji nisu uvereni u ispravnost ovakve politike Beograda.

Beograd ne odustaje od prisustva na Kosovu, što je tokom poslednje posete nedvosmisleno izneo i ministar Slobodan Samardžić:

“Srbija će pronaći način da funkcioniše na Kosovu i Metohiji. Tojest da preuzme nadležnosti.”

Dan nakon ove izjave ministar odbrane i funkcioner Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je kako Vlada Srbije tek treba da usvoji odluku o organizaciji izbora na Kosovu i Metohiji:

“U ovom trenutku zaista ne mogu da vam kažem koliko je to izvesno i koliko je to moguće. Ako neko misli da će moći da sprovodi izbore tako što će se glasati po kućama mislim da to onda neće biti izbori na način na koji to zastupa svaka demokratska vlada.”

Šutanovac je ipak naveo kako je siguran da će izbora po kućama, iako im se on protivi, biti:

“Siguran sam da će neki pokušati na taj način da organizuju izbore.”

Šutanovac se pre dve nedelje javno žalio da njegovo Ministarstvo odbrane nema uvid u kosovske aktivnosti Samaradžićevog Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Stoga je jasno da su upozorenja upućena na tu adresu. Makar u deo planova ministra za Kosovo i Metohiju uvid je imao fukcioner Liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić, koji je prisustvovao sastanku kosovskih Srba sa Slobodanom Samardžićm održanom u ponedeljak. Kaže da ono što je Samardžić tada rekao ne čini ga zadovoljnim:

'Samardžić je bio apsolutno neuverljiv i ta njegova priča, vezana ne samo za izbore nego i za rešavanje kosovskog problema, je jedna predizborna kampanja' - Nojkić.

“Moram da vam kažem da je bio apsolutno neuverljiv i da je ta njegova priča, vezana ne samo za izbore nego i za rešavanje kosovskog problema, jedna predizborna kampanja. Kada je reč o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji takođe je ostao bez odgovora na naše pitanje koje je bilo - ako raspisuju lokalne zašto ne raspišu i pokrajinske izbore. Odgovore je izostao po nama iz veoma jasnog razloga. Pre svega zato što u tom slučaju Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ne bi postojalo. Onda ostaje pitanje da li će gospodin Samardžić na silu zahtevati da se izbori sprovedu na Kosovu, a onda oni koji se budu protivili da mu to bude jasan adut da bi mogao da ih nazove izdajnicima, onima koji prodaju Kosovo, a on zarad patriotizma i dalje će na račun muka i situacije koja je na Kosovu sticati određene političke poene.”

Nojkić se ne slaže sa održavanjem majskih izbora na Kosovu iz uverenja da se time krši Rezolucija 1244 UN, kao i ostali akti koji su, po njegovom uverenju, “jedini zaštitni mehanizam koji je Srbima preostao”. Podvlači da su za izborne radnje na Kosovu nadležni isključivo UNMIK i OEBS. Predsednica Republičke izborne komisije u Srbiji Sonja Brkić potvrdila nam je da u tu iščekuju objašnjenje nadležnih ministarstava po kom planu će biti organizovani izbori na Kosovu:

“Mi naravno moramo sprovoditi zakone. A zakoni podrazumevaju da se izbori sprovode na svim nivoima. A mi smo zaduženi za organizaciju i sprovođenje izbora. Da bismo to uradili moramo kontaktirati nadležna ministarstva i videti u okviru toga šta su i kakva naša zaduženja jer situacija ipak nije potpuno normalna i razlikuje se od one sa poslednjih predsedničkih izbora u januaru u februaru. Tako da su sada najavljeni kontakti sa nadležnim ministarstvima kako bismo rešili i odlučili o tim stvarima. Znači u ovom trenutku nemamo nikakvu odluku niti ideju kako bismo to mogli da uradimo a dok ne razgovaramo sa nadležnim ministarstvima.”

Podsećamo od 1999. godine svi izbori za organe vlasti u Srbiji bili su održavani i u delovima Kosova kompaktnije naseljenim Srbima. U ime Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević, pri tome napominje:

“Naravno do sada je organizovanje izbora na taj način za organe Republike Srbije imalo saglasnost organa međunarodne organizacije na Kosovu. Siguran sam da je uz tu njihovu saglasnost i kakvu takvu pomoć, ili makar uz uzdržavanje od opstrukcije izbora, te izbore ponovo moguće organizovati. Međutim, ne znam da li je moguće i koliko bi bilo svrsishodno organizovati izbore suprotno volji međunarodne administracije na Kosovu.”

Na poslednjim parlamentarnim izborima januara 2007. godine na Kosovu je bilo otvoreno 267 biračkih mesta, u 22 opštine, a pravo glasa ima 101.688 birača.

Priština i UNMIK još bez odluke

UNMIK i Vlada Kosova još uvek nisu doneli odluku o održavanju parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji na teritoriji Kosova. Zvaničnici UNMIK-a kažu da su problematični lokalni izbori, pošto njih na Kosovu organizuju institucije Kosova, odnosno UNMIK. Sa druge strane, Vlada veruje da će odluka o stavu prema izborima biti takva da ne nanosi štetu interesima Kosova.

Još se ne zna kako će civilna misija UN i kosovske vlasti odgovoriti na planove Beograda da i na Kosovu 11. maja organizuje parlamentarne i lokalne izbore. Na Kosovu još nije završena tranziciona faza i zato je UNMIK nadležan za organizaciju izbora.

Ali, prema rečima portparola UN administracije Aleksandra Ivanka, ta misija još nije donela odluku o održavanju srpskih lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.

'Izbore na Kosovu može da organizuje samo UNMIK, to je naš stav ali još nismo odlučili kako ćemo tačno reagovati' - Ivanko.
“Razgovaramo sa Vladom Kosova i našim međunarodnim partnerima, ali još nema odluke. Izbore na Kosovu može da organizuje samo UNMIK, to je naš stav ali još nismo odlučili kako ćemo tačno reagovati”, izjavio je portparol Ivanko.

I Vlada Kosova još nema konačan stav ali je istakla da će štititi interese Kosova. Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kući izjavio je da će odluka o organizovanju parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji na teritoriji Kosova biti teška.

“Na vreme ćemo doneti odluku, a ona će obuhvatiti zaštitu interesa Kosova u saradnji sa međunarodnim faktorom. Odluka će sadržati logiku suverene i nezavisne države, jer smo protiv toga da neko drugi pokazuje nadležnost nad Kosovom. I verujem da ćemo u tom slučaju sačuvati dostojanstvo i identitet kosovskih Srba”, kaže Kući.

Za razliku od Vlade, opozicija smatra da ne treba dozvoliti održavanje srpskih izbora na Kosovu. Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

“Kosovo je država i ne treba da dozvoli organizovanje izbora jedne susedne države, jer se na taj način narušava integritet i suverenitet zemlje”, upozorio je Isufi.

UNMIK je do sada tolerisao ili, kako je isticano, nije podržao a ni sprečavao glasanje u srpskim sredinama na izborima koje organizuje Srbija. Međutim, po svemu sudeći posebno diskutabilno biće održavanje lokalnih izbora, pošto njih na Kosovu organizuju kosovske vlasti i UNMIK.

“Kada su u pitanju parlamentarni izbori to nije veliki problem, ali problematično je pitanje lokalnih izbora. I stav o tome ćemo morati da razjasnimo”, kaže predstavnik UNMIK-a Ivanko.

Najavljujući da će i u srpskim sredinama biti održano glasanje 11. maja, ministar Samardžić je rekao da se to čini pošto je Kosovo deo Srbije. Posle takve izjave, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući kaže kako vlada nije protiv organizovanja parlamentranih izbora prema principu dvojnog državljstva, ali je protiv politike Srbije da na osnovu tih izbora nastoji da pokaže da je Kosovo još uvek njen deo. Zato, kaže Kući, Vlada će morati da reaguje na pravi način.

“Ne radi se toliko o izborima koliko o želji da se pokaže kako Srbija još uvek ima suverenitet nad Kosovom i zato treba da reagujemo oštrije”, kaže Kući.

Kosovski Srbi su u periodu posle 1999. godine i dolaska misije UN, glasali na izborima koje organizuje Srbija, ali su bojkotovali izbore za Skupštinu Kosova.
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa od decembra 2014. Višestruko nagrađivan novinar.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG