Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak upozorio je da će glasanje o zakonima o reformi policije u Parlamentu BiH u srijedu biti istorijsko glasanje o evropskoj perspektivi zemlje.

"Danas još nemamo garanciju da će ovi zakoni dobiti potrebnu podršku. Potrebno je iskoristiti vrijeme do sjednice Parlamenta da zakoni dobiju podršku", kazao je Lajčak u ponedjeljak uveče u dnevniku Radio-televizije Republike Srpske.
Parlament BiH trebao u srijedu glasati o zakonima o reformi policije koji su ključni uslov da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju krajem aprila. Iz Evropske komisije je jasno poručeno da neće biti potpisivanja, ukoliko zakoni ne dobiju podršku poslanika.
Lajčak je kazao da je Evropska unija (EU) uradila sve što je mogla kako bi BiH približila evropskom putu, a da je ostatak posla "u stopostotnoj nadležnosti parlamentaraca i lidera političkih stranaka u BiH".
"Odgovornost snose svi ti koji budu glasali za i koji budu glasali protiv" , naveo je on.
Na pitanje da li će iskoristiti svoja bonska ovlaštenja o mogućnosti nametanja odluka i zakona, ako zakoni o reformi policije ne dobiju podršku u Parlamentu, Lajčak je kazao da neće nametati nikakva rejšenja, jer je na domaćim političarima da odgovore da li će BiH ući u proces evropskih integracija.

Dan pred glasanje o zakonima stavovi vladajućih straka o tom pitanju i dalje su nepomirljivi. Stranka demokratske akcije najavila je da neće podržati zakone o reformi policije, jer nisu u skladu sa tri ranije najavljena evropska principa, dok Stranka za BiH podršku ovim zakonima uslovljava usvajanjem određenih amandmana. Savez nezavisnih socijaldemokrata je najavio da neće prihvatiti nikakve amandmane na ponuđene zakone.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG