Dostupni linkovi

Srbi ne treba da rade u institucijama Kosova


Slobodan Samardžić
Slobodan Samardžić

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je danas u Lapljem Selu, nedaleko od Prištine, da kosovski Srbi posle treba da izađu iz institucija Kosova, a Vlada Srbije će preuzeti odgovornost da ih finansira.

Samardžić je rekao da će i na Kosovu 11. maja biti održani parlamentarni i lokalni izbori. Samardžic je obišao Prilužje, Laplje selo i Novo brdo gde je razgovarao sa predstavnicima tih zajednica i meštanima.

Institucije Srbije će nastaviti da funkcionišu na Kosovu, izjavio je u Lapljem Selu ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić. On je rekao da svi kosovski Srbi posle proglašenja nezavisnosti treba da izađu iz institucija Kosova, a Vlada Srbije će preuzeti odgovornost da ih finansira.

“Mi smo kao država rekli da svi koji su radili u lokalnoj samoupravi pod upravom privremenih institucija posle 17. februara izađu, i da svi izađu uopšte, koji su radili u albanskim institucijama na Kosovu. Mi smo dakle dužni da finansiramo ljude, što će ministarstva morati da uradi. Postoji zaključak Vlade da to urade, tu je stvar usporena.”

Ministar za Kosovo je u razgovoru sa predstavnicima i meštanima razgovarao o pitanju isplata ličnih dohodaka srpskim pripadnicima Kosovske korektivne službe, koji su napustili tu institucije posle proglašenja nezavisnosti. Samaradžić je naveo da će se rešenje naći putem finansiranja ministarstava i Nacionalnog investicionog plana.

Samardžić je rekao da će i na Kosovu u sredinama u kojima žive Srbi, 11. maja biti održani parlamentarni i lokalni izbori. Dodao je da će Vlada Srbije u narednim danima usvojiti konkretne korake o načima sprovođenja izbora na Kosovu.

“Kosovo je deo Srbije i parlamentarni i lokalni izbori će se obaviti i na teritoriji Kosova. Prvo Vvlada treba da donese zaljučak o ovim izborima zasto što za Kosovo postoje te tehničke specifičnosti, a kada taj zaključak usvojimo onda ćemo poslati obaveštenje UNMIK-u.”

XS
SM
MD
LG