Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX će delovati na celom Kosovu


Yves de Kermabone

Šef Misije Evropske unije u oblasti vladavine zakona i policije Iv de Kermabon izjavio je da je cilj misije na čijem je čelu da bude prisutna na celoj teritoriji Kosova i da za svoju aktivnost ima podršku svih građana.

Kemabon se susreo sa najvišim predstavnicima policije i pri tome istakao da je mandat EULEX-a da nadgleda i pruža savete domaćim institucijama u oblastima vladavine zakona:

„Mi insistiramo na činjenici da EULEX treba da bude prisutan na cleoj teritoriji Kosova."

General Kermabon je ocenio veoma znčajnim da Kosovska policijska služba (KPS) u svom sastavu ima i pripadnike manjinskih zajednica, uključujući i Srbe:

„Na Kosovu mi imamo KPS, koja je multietnička policija i zadovoljan sam da još uvek ima Srba policajaca, što je za mene dobar znak, jer ću raditi sa multietničkom policijom.“

On nije direktno odgovorio na pitanje koje prepreke koje mogu da budu postavljenje EULEX-a u delovanju na celoj teritoriji Kosova od strane politčkih predstavnika kosovskih Srba, posebno na severu. Kermabo je rekao da ima za cilj da do faze početka misije, što se predviđa za jun kada se prema paketu Ahtisarija završava tranzicioni period, EULEX bude prisutan i u ovom delu Kosova.

Zamenik komesara policije i komandant KPS-a, general potpukovnik Šeremet Ahmeti je rekao da će domaće policijske strukture sarađivati sa EULEX-om i međunarodnim prisustvom i da će uspeti da garantuju sigurnost za sve na Kosovu:

„Sigurno je da ćemo nastaviti naš zajendički posao u vladavini zakona. Imamo podršku generala Kermabona, rukovodioca EULEX-a i verujem da ćemo uspeti da stvorimo bezbednost za sve građane naše zemlje.“

Kermabon se tokom dana susreo sa komesarom UNMIK policije Lari Voilsonom. Predviđeni su i njegovi susreti sa predstavniicma institucija Kosova, kako bi se izvršile pripreme za uspešan početka misije EULEX-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG