Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavlja se supenzija srpskih policajaca


Portest pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti ispred manastira u Gračanici

Više od 250 pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti je i dalje pod suspenzijom, nakon što su pre mesec dana odbili da rade pod komandom KPS-a. Umesto njih rade policajci albanske i drugih nacionalnosti te UNMIK policajci. U međuvremenu, Srbi su u Gračanici formirali krizni štab

zahtevajući da se srpski policajci vrate na posao i da budu pod direktnom ingerencijom UNMIK-a, što je odbijeno.

Zahtevi srpskih pripadnika KPS-a da budu vraćeni na radna mesta, ali pod komandom UNMIK policije nisu prihvaćeni. Više od 250 pripadnika KPS-a je suspendovano, jer su odbili poslušnost komandi te službe.

Portparol KPS, Veton Eljšani, kaže da je do sada nekoliko puta razgovarano sa suspendovanim policajcima.

“Mi smo im preneli da KPS ima jednu hijerarhiju koju oni moraju poštovati. Ali, pošto to ne prihvataju oni su i dalje pod suspenzijom,” kaže Eljšani, dodajući da suspenzija može trajati tri meseca a da Inspektorat policije treba da odluči o daljim koracima.

Prethodnih dana bili su organizovani protesti srpskih policajaca u Gračanici. Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća i član kriznog štaba, izjavio je da je do sada održano nekoliko neuspešnih sastanaka sa komesarom UNMIK policije Larijem Vilsonom.

Zahtevi Srba nisu prihvaćeni, pošto UNMIK smatra da se komandni lanac mora poštovati pođednako od svih. Međutim, bilo je i drugih zahteva.

“Postignut je neki pomak kad se tiče naših zahteva u smislu povećanja broja stanica i određenog broja podstanica. Međutim, nismo postigli dogovor koji se tiče direktne komande od strane UNMIK policije. Međutim i pored toga malog pomaka nakon izvesnog vremena gospodin Vilson se vratio na početnu poziciju i rekao da je jedino saglasan da se policajci bez pokretanja bilo kakvog postupka protiv pripadnika srpske nacionalnosti i da sve bude po starom. To naravno nije bilo prihvatljivo za nas na taj način mi smo nastavili sa protestima.”

Prema rečima zvaničnika policije, pitanje podstanica je odgovornost komesara policije, koji procenjuje da li u određenoj sredini treba otvoriti stanicu. U Kosovskoj policijskoj službi ima 710 pripadnika srpske zajednice, a do sada oko 250 je suspendovano na tri meseca uz novčanu nadoknadu.

Srbi odbijaju da rade pod komandom KPS-a, jer smatraju da time priznaju državu Kosovo. Međutim, postavlja se pitanje koliko su sami srpski policajci bojkotujući rad KPS-a odgovorni za bezbednost u srpskim sredinama. Komentarišući to, Velić ističe da je uzrok izlaska Srba iz KPS-a jednostrano proglašenje nezavisnosti i da se na osnovu toga treba tražiti rešenje.

“I sada kada imamo ovu situaciju koju imamo, oni koji su nadležni da je rešavaju, tu pre svega mislim na UNMIK i međunarodnu zajednicu u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 12 44, treba da iznađu model kako bi se prevazišla ne samo ova situacija nego u jednom prelaznom periodu obezbedila i stabilnost.”

Nakon suspenzije srpskih policajaca, KPS nastavlja da brine o bezbednosti u srpskim sredinama. U tim stanicama sada su angažovani su pripadnici albanske i drugih nacionalnosti te međunarodni policajci.

“U tim sredinama povećan je broj policajaca drugih nacionalnosti. Ako je u Gračanici bilo 58 pripadnika KPS-a do trenutka njihove suspenzije, sada u toj stanici imamo 108 pripadnika,” kaže Eljšani.

Stav UNMIK-a je da svi zaposleni u KPS-u, u područjima u kojima izvršena tranzicija treba da rade pod komandom KPS-a. U UNMIK policiji kažu da Rezolucija 12 44 predviđa formiranje i razvoj nezavisne policije, a to je KPS.

XS
SM
MD
LG