Dostupni linkovi

Samardžićev predlog neprihvatljiv


Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi

Predlog ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodana Samardžića je neprihvatljiv za predstavnike institucija Kosova, međunarodne zajendice i predstavnike Srba ispod Ibra.

Na raspravi koja je održana u Medija centru u Čaglavici je rečeno da je najbolji plan za rešenje pitanja i problema na Kosovu predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Predsednik Skupštine Republike Kosovo Jakup Krasnichi je kazao da je svaki plan koji ne uzima u obzir plan Ahtisarija neozbiljan i neprihvatljiv za institucije Kosova:
«On je potpunoj suprotnosti sa sveobuhvatnim dokumentom predsednika Ahtisarija. U suprotnosti je sa uspostavljanjem misije EULEX-a i na kraju krajeva u potpunoj je suprotnosti sa novom realnošću na Kosovu koja je uspostavljena od juna 1999 godine.»
Krasnići smatra da svaki predlog koji prenebregava predlog Martija Ahtisarija ne zaslužuje da se o njemu raspravlja.
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini Dejvid Blant je rekao da je od medija saznao o predlogu ministra Samardžića i da je iz njih saznao da i većina ministra u Vladi Srbije nisu bili konsultovani povodom ovog predloga:
«Iz mnogih medija sam primetio, posebno iz izveštaja u medijima u Beogradu, da ovaj predlog sadrži stavove o kojima se nije raspravljalo u Vladi Srbije. To se zasniva i na komentarima koje su izrekli ministri, koji, prema medijima, nisu konsultovani o sadržaju ovog plana.»
Blant je kazao da svakako treba imati u vidu da je Kosovo nezavisna država koju je priznalo više od 30 zemalja, među kojima i pet susednih zemalja. On je rekao da Kosovo ima plan Martija Ahtisarija koji se ostvaruje i u čijem je ostvarivanju postignut značajan napredak, posebno u zakonodavnoj oblasti. Ambasador Blant je podvukao da je veoma značajno da od proglašavanja nezavisnosti, ali i ranije na Kosovu nije bilo sukoba ili problema na nacionalnoj osnovi. On je podsetio da je među vodećim principima Kontakt-grupe i princip da nema podele Kosova.
«Podela bi bila loša za Srbe, čija većina živi južno od Ibra, bila bi loša za Kosovo ali i za regionalnu stabilnost», rekao je Blant.
Predsednica Izvršnog odbora SNV Kosova i Metohije Rada Trajković je kazala da svakako treba imati u vidu realnost da je albanska većina proglasila nezavisnost Kosova, koju je priznalo jedan broj zemalja.
«Ma koliko se ja ne slagala sa onim što je u stvari plan gospodina Samardžića iz dva vrlo relevantna razloga, prvo nismo razgovarali, makar ne predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, osim normalno u nekim stranačkim krugovima partije iz koje dolazi gospodin Samardžić, što je jedan od velikih razloga da ga dovoljno ne razumem. Sa druge strane gospodin amabsador Blant je, kao i svi mi, da je iz medija dobio informacije i prosto slušamo komentare međunarodne zajednice».
Trajković smatra da se moraju rešavati dva problema: srpsko pitanje na Kosovu i pitanje legitimnih interesa Srbije na Kosovu. Ona je ocenila apsolutno neprihvatljivim preuzimanje zgrade suda u Mitrovici i sve ono što je posle toga usledilo.
Ambasador Blant je istakao da ne vidi nijednog razloga zašto plan Martija Ahtisarija neće dovesti do stvaranja funkcionalne države. Upravo ubeđenje da je on najbolje moguće rešenje i da će stvoriti funkcionalnu državu na Kosovu je bio razlog što je on dobio podršku najvećeg dela međunarodne zajednice.
Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Slobodan Samardžić je predložio funkcionalnu podelu vlasti između Albanaca i Srba i zatražio da vlast u delovima sa srpskom većinom ostvaruju UNMIK i institucije Srbije, za šta je većina poltičara i analitičara ocenila da je suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da predstavlja predlog za podelu Kosova.
XS
SM
MD
LG